Nyní čeká diváky kina Aero v rámci doprovodného programu kompaktní víkendová přehlídka filmů s názvem Decadence Now!: The Weekend, která se uskuteční 5.-7. listopadu. Během tří večerů koncentrované dekadence nabídneme divákům 10 filmů napříč kontinenty i žánry, které si svým ztvárněním či tématem zasloužily umístění

do této škatulky.

Dva dny po zmíněném víkendu kino Aero uvede jednotlivé projekce dalších dekadentních filmů v rámci akce s názvem Decadence Now!: The Single Shots. Z těchto filmů stojí za zmínku Taxidermia, který uvede osobně hlavní výtvarník tohoto vizuálně strhujícího filmu, Géza Szöllósi.

"Dosavadní zájem diváků o jednorázové projekce byl velmi slušný a my se těšíme, že nadcházející víkendová nálož uspokojí i ty nejnáročnější fajnšmekry. V kombinací s prohlídkou samotné výstavy se přemýšlivým pozorovatelům nabízí obrovské množství inspirací a námětů k přemýšlení o moderním umění a světě," říká Ivo Andrle, programový ředitel kina Aero.

Listopadový dekadentní víkend

V pátek 5. listopadu budou k vidění tři filmy – Tiresia, Crash a Tokyo Decadence.

Film Crash Davida Cronenberga vypráví o manželské dvojici, která může dosáhnout sexuálního uspokojení už jen při autonehodách. Tento film od svého prvního uvedení na festivalu v Cannes vzbuzuje extrémní reakce publika a doteď se řadí mezi kontroverzní snímky.

Film Tiresia režiséra Bertranda Bonella předkládá novodobou verzi mýtu o metamorfóze muže v ženu. V jeho pojetí se prolíná Pasolini, Cronenberg a Bresson. Příběh transexuálního prostituta, který je zohaven a následně se u něj projevují věštecké schopnosti, je především esteticky vytříbeným ponorem do světa, v němž krása nabývá minimálně dvou rozměrů: ženského charakteristického svou majetnickou vášní, která ničí to, po čem touží a mužského racionálního snažícího se marně odhalit podstatu záhad, které nás obklopují.

Toky Decadence natočil japonský spisovatel Rjú Murakami jako svůj první řežisérský počin. Hlavní hrdinou filmu je mladá prostitutka specializující se na sadomasochistické praktiky. Chladně pozorovatelským způsobem natočený snímek ukazuje prostředí anonymních odcizených jedinců, pro něž se bizarní sex stává groteskním způsobem sebevyjádření.

V sobotu 7. listopadu čeká na diváky hned pět filmů, mezi jinými francouzský film Zoo Nula od Alaina Fleischera z roku 1979 či Růžoví plameňáci - film který stále šokuje publikum explicitním zobrazením zvrácených sexuálních praktik a nejsou mu cizí výrazy jako incest, kanibalismus, kastrace a další. Film Richadr Kern: Hardcore Collection poběží od půl druhé ráno a věříme, že i přes tuto pozdní noční hodinu si své diváky najde. Jde o soubor 7 krátkých filmů tohoto americké režiséra.

V neděli se představí už jen dva filmy, Modrovous francouzské režisérky Catherine Breillat a málo známý snímek kultovního režiséra Orsona Wellese, F pro Falzifikát, kde hlavními tématy filmu jsou Podvody a švindl, manipulace a triky a vůbec mystifikace dovedená do extrému.

-tz-

Podívejte se na ukázku z filmu ZOO nula