Mandalu si dnes snadno koupíte, ale největší moc v sobě skrývá ta, kterou si vytvoříte sami. Vlastními obrazci a barvami zklidníte psychiku, můžete posílat energii i řešit problémy.

„Můžete si koupit sešit mandal, ovšem vzory najdete i na internetu. Vyberte si takovou, která se vám spontánně zalíbí. Právě ta odpovídá vašemu stavu,“ říká tibetský buddhista Lozang Gjamccho, jenž nedávno navštívil ČR.

Pak si vezmete předkreslenou předlohu nebo čistý papír, uděláte na něj kruh, ten rozdělíte na čtyři části a připravíte si spoustu pastelek. S tím vším se schováte na nějaké klidné místo, kde vám bude dobře.

„Můžete se inspirovat také potichu hrající hudbou, která zvyšuje vnímavost duše. Začátečníkům doporučuju, aby se spíše drželi zvolených nákresů, zatímco pokročilí můžou dotvářet mandaly vlastními nápady. Těm se meze nekladou: každý má jiný způsob prožívání věcí a může v nich vidět něco odlišného,“ upřesňuje Lozang Gjamccho.

Může vás to vyčerpat

Důležité však je prohlížet si vždy před malováním kruh od vnější části směrem dovnitř a poté naopak. „Samo vám to řekne, kterým směrem chcete malovat. Pak už jen vybarvujete, váš dech se pomalu zklidňuje a vy se dostáváte do nitra sebe samého,“ upozorňuje Lozang Gjamccho s tím, že nemáme být překvapeni, když nás tato činnost unaví.

„Znamená to, že jste byli předtím příliš napjatí. Pokud ji daný den nedokončíte, nechte ji být. Příští den či prostě někdy jindy se budete cítit úplně jinak, takže začnete s novou mandalou,“ doporučuje Lozang Gjamccho.

Stále na očích

Posvátný kruh byste měli nechat někde, kde bude pořád na očích. „Mandala působí tam, kam ji dáte, a to sama o sobě svými energiemi. Chcete-li jí však lépe porozumět a využít jejích sil i ke svému osobnímu růstu, můžete s ní pracovat.

Jedna z možností je meditace. Posadíte se naproti obrazci tak, abyste se cítili pohodlně. Můžete si zpříjemnit atmosféru zapálenou svíčkou či vonnou tyčinkou. Zklidněte mysl a zahleďte se na mandalu.

Snažte se na nic nemyslet, jen vnímejte pocity a asociace, které ve vás vyvolává,“ dává na závěr recept na vyrovnanost Lozang Gjamccho.

Fascinace kruhem

  • Slovo mandala pochází ze sanskrtu a znamená kruh, střed. V různých formách můžeme mandalu najít snad ve všech kulturách po celém světě.
  • Léčení jejím prostřednictvím bylo v Evropě zaznamenáno ve 12. století, kdy je vytvářela abatyše Hildegarda z Bingenu. A také slavný renesanční učenec Giordano Bruno tvořil kruhovité obrazy (pomáhaly mu prý při cvičení představivosti a udržovaly ho v harmonii).
  • Ve 20. století pak popisuje známý švýcarský psychiatr Carl Gustav Jung osobní mandalu jako obraz nitra určitého konkrétního člověka. „Jde o bod uvnitř duše, k němuž se všechno vztahuje, podle kterého je všechno uspořádáno,“ napsal.