Vídeňská státní opera

Přímo v centru rakouské metropole na Ringstrasse se nachází nádherný operní dům, do kterého stojí za to zajít nejen na představení, ale i na prohlídku. Prestižní scéna, na které běžně vystupují i takoví pěvci, jako Plácido Domingo, byla postavena v roce 1869, kdy byla otevřena slavnou Mozartovou operou Don Giovanni. Za návštěvu stojí nejen překrásné hlediště s kapacitou více než 2 200 diváků, ale také hala Gustava Mahlera, či foyery, kde uvidíte busty významných osobností i olejové malby.

Tip KAFE.cz:

Prostory vídeňské opery můžete s průvodcem navštívit několikrát denně, a to za vstupné 163 Kč.
Více na: www.wiener-staatsoper.at

Milánská La Scala

Další z prestižních operních domů najdete uprostřed italského Milána. Zdejší stánek umění se světu otevřel již v roce 1778 Salieriho L’Europou a v roce 2004 prošel důkladnou rekonstrukcí. O to více nyní láká hudby chtivé návštěvníky z celého světa. Stejně tak je doslova magnetem pro slavné operní pěvce. Vystupovat v Teatro alla Scala je totiž vysoce prestižní záležitost. Zvenku na vás možná nezapůsobí tolik, jako budovy ve Vídni, anebo v Paříži, ale vězte, že interiér vás nadchne.

Tip KAFE.cz:

Od roku 1913 je veřejnosti přístupné zdejší divadelní muzeum, které se také v roce 2004 dočkalo rekonstrukce. Navštívit jej můžete denně s výjimkou pár dní v roce, a to za vstupné ve výši 125 Kč. Uvidíte zde historické hudební nástroje, stejně jako si připomenete něco z italských divadelních dějin – například slavnou éru komedie dell’arte.
Více na: www.teatroallascala.org

Pařížská opera

Z Itálie se vydáme do Paříže. Historická budova zdejší opery Palais Garnier také rozhodně stojí za návštěvu. Vyplatí se sem zajít i na individuální prohlídku, kterou přes den návštěvníkům nabízí. Sami se tak můžete podívat do lóže a prohlédnout si hlediště i přilehlé prostory. Možná si přitom vzpomenete na legendárního Fantóma opery, který v jejím podzemí údajně žil.

Tip KAFE.cz:

Na prohlídku pařížské opery se můžete vydat denně od 10 do 17 hodin. Za pozornost rozhodně stojí zdejší monumentální schodiště, překrásné foyery, hlediště i skvěle provedené muzeum. A to vše za vstupné 225 Kč.
Více na: www.operadeparis.fr