V České republice je asi 500 000 až 800 000 mužů (a pravděpodobně i velmi podobný počet žen, jejich partnerek), kteří si svůj sexuální život pochvalovat nemůžou. Trpí totiž erektilní dysfunkcí. Každý rok jich 40 000 přibývá.

Spíše humorné vyjádření neznámého nešťastníka Moje erekce je jako sněhová bouře, nikdy nevím, kdy přijde, jak dlouho bude trvat a kolik centimetrů můžu očekávat asi nikomu z nich moc veselé nepřijde.

Erektilní dysfunkce je definována jako trvalá, minimálně šest měsíců trvající neschopnost dosáhnout nebo udržet dostatečnou erekci pro uspokojivý sexuální styk. Většina mužů někdy v životě problémy se ztopořením zažila.

Často se jedná o ojedinělé selhání. „Nefunguje to“, protože okolnosti nepřejí, jsou problémy ve vztahu s partnerkou nebo prostě na člověka leze nějaká choroba, je nevyspalý, má kocovinu… Dlouhodobé problémy však už signalizují něco vážnějšího.

„Příčiny erektilní dysfunkce můžou být psychogenní, organické či smíšené. Deset až patnáct procent případů je způsobeno vedlejšími účinky farmakoterapie pro jiná onemocnění, nejčastěji hypertenzi,“ vypočítává Dalibor Pacík.

Zdroj sebevědomí v penisu

Výkonnost muže v sexuální oblasti je obvyklé měřit podle spolehlivosti ztopoření jeho penisu. Zatímco žena může v sexu leccos „uhrát“, erekci dost dobře předstírat nelze. Muž je velmi dobře čitelný, a tudíž i zranitelný.

„Spolehlivá erekce je významný zdroj vnitřní jistoty a sebevědomí muže, který je tradičně nositelem hlavní odpovědnosti za kvalitu pohlavního života páru,“ říká doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc., ze Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN Praha.

„Na rozvoji poruch erekce a na jejich průběhu se vždy nějak uplatňuje některá z dalších sexuálních poruch: předčasná ejakulace, nedostatečný zájem o sex, nízká vzrušivost, absence orgasmu nebo výronu semene.

Klíčem k pochopení jednotlivých případů je tedy vždy důkladná anamnéza zaměřená na všechny psychosociální souvislosti a na kvalitu konkrétního partnerského vztahu.“

Stud brání léčbě

Erektilní dysfunkce je porucha zdraví, je to onemocnění jako každé jiné. Muži ovšem o svém problému mluvit nechtějí, je pro ně tabu. Jen desetina z postižených navštíví lékaře. V 54 % případů je to praktický lékař, v 11 % se obrátí na urologa, v 35 % na další specialisty.

„Lékaři dnes bohužel podceňují psychoterapii a komunikaci s pacientem. Navíc jen malá část dysfunkčních mužů je ochotna do léčby zapojit partnerku či manželku. Nicméně každý zkušený lékař si dobře uvědomuje, jak velkou roli hraje v oblasti sexuálních dysfunkcí terapeutický vztah a důvěra pacienta,“ připomíná Jaroslav Zvěřina.

Jemné cévy odhalí pravdu

Psychogenní důvody selhávající erekce nejsou však hlavní, tvoří zhruba 20 %. Z 80 % je za erektilní dysfunkcí nějaká organická příčina, třeba ještě nerozpoznaná. Může to být ateroskleróza, ischemická choroba srdeční, hypertenze, diabetes, benigní hyperplazie prostaty apod.

„Cévy penisu, který dokáže při vzrušení výrazně změnit objem, jsou velmi jemné, tenčí než cévy srdce či mozku. Jejich postižení se projeví dříve a velmi časně erektilní dysfunkcí,“ konstatuje prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA, přednosta III. interní kliniky – Kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN.

Potíže v sexu tak mnohdy můžou muže zachránit před infarktem. Samozřejmě pokud se rozhodne své problémy svěřit lékaři a ten počínající aterosklerózu odhalí a léčí. „Každý muž s erektilní dysfunkcí by neměl hledat příčinu v psychice, ve vyčerpání, partnerce či životě, ale především ve svém zdraví.

Měl by být podrobně vyšetřen, zda mu nehrozí závažnější poruchy a nemoci, třeba akutní srdeční infarkt, mozková příhoda s ochrnutím, selhání ledvin, slepota či amputace končetin. Muž, jenž si poruch erekce nevšímá, dělá velkou chybu a ohrožuje svůj život,“ varuje Štěpán Svačina.

Otestujte se

Nejste si jist, jestli se ve vašem konkrétním případě jedná o momentální psychickou indispozici, stres, únavu „materiálu“, nebo už o poruchu? Spontánní spánková erekce nezávisí na psychických příčinách a její neexistence může signalizovat vážné organické příčiny. Na tomto základě byl vyvinut a patentován Test erekce. Perforovaný proužek papíru opatřený z jedné strany lepidlem muž před usnutím upevní na svůj neztopořený penis. Pokud ve spánku došlo ke spontánní noční erekci, bude proužek ráno přetržený. V případě, že nebude ani opakovaně porušen, může se skutečně jednat o některý ze zdravotních problémů jako vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak nebo vysoká hladina krevního cukru. Další informace na webu: www.testerekce.cz