Podzemní krásy Moravského krasu

Naším prvním tipem jsou podzemní krásy, které jsou sice lákavé především pro dospělé, ale líbit se tu bude nepochybně i malým průzkumníkům. V Punkevních jeskyních budete procházet mohutnými dómy a chodbami s krápníkovou výzdobou až na dno propasti Macocha, která je hluboká 138 metrů. Odtud se obvykle pokračuje v prohlídce na motorových člunech po podzemní říčce Punkvě. Z lodiček si prohlédnete Masarykův dóm – nejkrásnější prostory Punkevních jeskyní. Občas se bohužel stane, že kvůli vysokému stavu vody je plavba na lodičkách zkrácena nebo dokonce úplně zastavena. Aktuální stav si proto raději ověřte na telefonních číslech 516 413 575 nebo na 516 410 024.

Punkevní jeskyně – kde, kdy a za kolik

Nejvyhledávanější jeskyně Moravského krasu se nacházejí v Pustém Žlebu, přibližně dva kilometry od informačního centra Skalní Mlýn proti proudu říčky Punkvy. Tyto jeskyně jsou stejně jako mnoho jiných otevřené po celý rok, pouze v prosinci některé z nich zavírají. Dospělí mají vstup za 160 Kč, děti a důchodci platí poloviční sazbu.

Historická zřícenina hradu Rabí

Druhý tip můžete rovněž absolvovat s celou svojí rodinou. Tentokrát vám doporučujeme vypravit se na rozsáhlou a skutečně impozantní zříceninu hradu Rabí, založeného patrně už ve třináctém století. Hrad je nejznámější především díky husitským válkám: dvakrát ho obléhali a dobili Husité a v roce 1421 byl před jeho hradbami těžce zraněn Jan Žižka. Součástí prohlídkových tras jsou dnes rozsáhlá hradní sklepení, která si rozhodně nenechte ujít, dále expozice archeologických nálezů z konce patnáctého století a dvacet šest metrů vysoká vyhlídková věž. Během podzimní sezony se na hradě konají různé kulturní akce a v podhradí můžete vidět i ukázky sokolnictví.

Rabí – kde, kdy a za kolik

Zřícenina hradu Rabí se nachází v západních Čechách v předhůří Šumavy v okrese Klatovy, přibližně na polovině cesty mezi Sušicí a Horažďovicemi nad řekou Otavou. S prohlídkou hradu si raději pospěšte, protože od listopadu až do března je zavřeno. V říjnu se provádí jen o víkendech od desíti do šestnácti hodin. Zbývá dodat, kolik vás bude návštěva hradu stát: dospělí platí za oba okruhy, které zahrnují věž i palác, 90 Kč a děti 50 Kč. Pokud ale půjdete celá rodina, můžete využít rodinnou vstupenku, která vás vyjde na 210 Kč. Informace získáte na telefonním čísle 376 596 235.