Nepříjemné mrazení navozuje už děsivá událost, ke které na Glamisu došlo roku 1486. Několik příslušníků rodu Lindsayů pronásledovalo muže rodiny Ogilviů. Ti požádali o azyl lorda Lyona z Glamisu, o němž si mysleli, že je jejich přítel.

Hradní pán jim slíbil, že je u něj nikdo zaručeně nenajde. A tak se také stalo: uprchlíky už nikdy příbuzní nevypátrali. Lord je totiž zamkl v tajné místnosti a dveře i okna nechal zazdít…

Hrobka mezi zdmi

Dlouhou dobu nebylo o osudu ztracených Ogilviů nic známo, jen hradní sluhové sem tam něco utrousili o podivných zvucích, jež někdy slýchávají. Ne však dny či měsíce, nýbrž celá desetiletí!

Až další potomek Lyonů nechal pokoj otevřít. Pohled dovnitř byl hrozivý: pokroucená těla ležící jedno přes druhé vypovídala o strašlivých mukách, jaká museli muži snášet.

Místnost byla rychle znovu zazděna a zapomenuta. Podaří se ji znovu objevit? Neklidné duše zavražděných se prý dodnes projevují kvílením a chrastěním kostí.

Téměř se zdá, jako by byl Glamis předurčen stát se nejen rezidencí králů, ale i nepokojných přízraků. Lze utrpení duší nějakým způsobem vykoupit?

Přízrak šedé paní

Také za dalším z glamiských zjevení stojí krutý a bezohledný čin, v tomto případě iniciovaný králem Jakubem IV. Z osobní záště zahájil soukromé tažení proti členům rodu Douglasů, tedy i proti oblíbené lady Janet, paní na Glamisu. Aby panovník dosáhl pomsty a snad rovněž majetku hradní paní, křivě ji nařkl z čarodějnictví a spiknutí proti vládci.

Spolu se synem a manželem je nechal uvěznit v nejobávanějším žaláři Skotska, na hradě v Edinburghu, kde byla roku 1537 upálena. Zatímco Janet Douglasová trpěla v temném a vlhkém žaláři, král Jakub si užíval života na Glamisu.

Je to již téměř 500 let, co lady Janet zemřela na hranici, avšak přízrak smutné šedé paní neustále připomíná její osud. Tajemný duch se s železnou pravidelností objevuje v hradní kapli nebo její blízkosti.

Osoba v šedém hávu bývá nejčastěji spatřena, jak klečí před oltářem a nerušeně se modlí. Při návštěvě hradu jsme se dozvěděli, kde přízrak sedává: prý v poslední lavici v pravém rohu…