Osudový telefon nalezne v převlékací kabince na pláži čerstvě zamilovaný pár dvou hezkých, mladých, hodných lidí. Kdyby ho hned odevzdali jako slušní občané, nemusel by tenhle nezáživný film vůbec vzniknout. Oni místo toho blondýnu, jíž přístroj patří, amatérsky špehují, pak jí zachrání život, když se chce otrávit v autě, a pak budou muset zachraňovat svůj vztah. Gaspard se totiž do údajně fascinující odbarvené dívky s mírně vulgárním chováním a tetováním na zadku zakouká tak, že bude pro ni ochotný obětovat všechno. A protože ona Audrey je zase posedlá smrtí a jednou temnou počítačovou hrou, bude od svého nového ctitele žádat hodně.

Zatímco její posedlost je jednoduše přičtena na vrub jejímu pochybnému psychickému stavu, Gaspardova obsese jinou ženou a jiným světem není nijak zvlášť přesvědčivě vysvětlena. Hrdina pak působí jako naivní, rozmazlený chlapeček, který si zahrává se svým dokonalým, šťastným životem a zasloužil by si na to doplatit - kdyby film měl po zdlouhavém průběhu odvahu na nějaké pořádné finále.

Konec, který snímek završuje nyní, Druhý svět od mělkého pokusu zkoumat přitažlivost alternativního světa posune k ještě směšnější snaze o detektivní thriller s nebezpečnými psychopaty. Režisér Gilles Marchand se sice snaží ze střetu letní krásy a prázdninové pohody jihofrancouzského pobřeží s chladnou a nebezpečnou virtuální existencí, kde nic není, jak se zdá, vykřesat hypnotickou atmosféru. Ale ani její plamínky nedokážou zamaskovat nevěrohodné chování nedostatečně vykreslených charakterů. Přitom je Marchand zkušenější jako scénárista (u nás známe černou komedii Harry to s vámi myslí dobře nebo válečnou komedii Šťastnou cestu). Druhý svět měl premiéru na letošním festivalu v Cannes. V české distribuci koluje v jedné kopii.

originální název: L´Autre Monde
info: Francie/Belgie, 2010, Thriller, 105 min
režie: Gilles Marchand
hrají: Grégoire Leprince-Ringuet, Louise Bourgoinová, Melvil Poupaud, Pauline Etienneová
autor: Iva Přivřelová

HODNOCENÍ: 2/5

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz