Ačkoli je marihuana v ČR stále vnímána jako droga, již dlouhá léta jsou známy i její uzdravující účinky. Pomáhá například při léčbě Parkinsonovy nemoci, rakoviny a roztroušené sklerózy.

Ústní sprej, jehož léčivou složku tvoří výtažek z konopí (marihuany), pomáhá pacientům s roztroušenou sklerózou od svalové ztuhlosti.

Přípravek se jmenuje Sativex oromucosal spray a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ho zaregistroval k 13. dubnu. Zatím ale není stanovena jeho cena ani se přesně neví, kdy se objeví na pultech našich lékáren.

Ministerstvo zdravotnictví mu žádost o pěstování konopí pro lékařské účely zamítlo. A paradoxní situace platí dosud. I když byl oficiálně povolen Sativex oromucosal spray, pěstovat konopí k léčebným účelům zatím v České republice není legálně možné.

Dlouze o tom může vyprávět Dušan Dvořák, provozovatel stránek konopijelek.eu, majitel Konopné apatyky v Praze na Žižkově a dlouholetý prokonopný aktivista.

Sám již rok a půl připravuje léky z konopí pro pacienty, kteří mají potvrzení od lékaře, že užívání marihuany zlepšuje jejich zdravotní stav.

Policisté mu ale před časem na jeho farmě zabavili pěstované konopí a soud ho potrestal podmínkou na 28 měsíců za to, že z něj vyráběl masti a tinktury.

Co tedy vlastně registrace léku obsahujícího konopí pro pacienty, kterým pomáhá, přesně znamená? „Hlavní klad tohoto kroku je, že česká veřejnost má konečně oficiálně potvrzené, že marihuana léčí,“ říká Dušan Dvořák.

Také Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v této souvislosti již uvedl, že hodlá otevřít debatu o legálním používání marihuany k léčebným účelům.

I další odborníci z řad lékařů a terapeutů registraci vítají, zároveň však zdůrazňují, že se jedná pouze o první krok, který se nesmí příliš přeceňovat.

Kytky z pěstíren nebrat!

Dušan Dvořák již léta brojí proti konopí pěstovanému v laboratorních podmínkách. Ve velkém tak marihuanu většinou vyrábějí organizované zločinecké skupiny, které se pak prodejem takto získaných drog živí.

Konopí vypěstované pod umělým světlem má mnohem vyšší obsah THC (tetrahydrocannabinol – hlavní účinná látka marihuany s psychotropními účinky) než to, jež vyroste v přirozeném prostředí, takže účinky jsou pak daleko silnější. To ovšem není podle Dušana Dvořáka jediný problém.

„Konopí má ohromnou schopnost čistit půdu, to samozřejmě také znamená, že samo absorbuje spoustu nečistot. Konopí pěstované pod umělým světlem, které je pochopitelně plné chemie z různých hnojiv, tak může být pro nemocné katastrofa. Například lidi trpící rakovinou, kteří mají sníženou imunitu, skutečně může velmi těžce poškodit,“ varuje Dušan Dvořák.

Podle mnoha odborníků na drogovou problematiku je represe vůči malým pěstitelům konopí pro vlastní potřebu jednou z největších chyb státu. Vede jen k tomu, že pak marihuanu kupují právě od těchto překupníků.

Nejenže se tak v podstatě sami stávají součástí organizovaného zločinu, ale navíc si kupují mnohem nebezpečnější drogu, než by si byli schopni vypěstovat doma na zahrádce.

Cena není jasná

Vraťme se ale k nově povolenému léku. Důležité je, zda držitel registrace požádá SÚKL o stanovení ceny léku a jeho částečnou úhradu od zdravotních pojišťoven, nebo ho bude nabízet za tržní cenu.

Pokud se ho rozhodne prodávat bez úhrady pojišťoven, může s tím začít prakticky hned. Jestliže ovšem bude chtít cenu a úhradu stanovit, musí jeho žádost ještě projít správním řízením a to bude nějakou dobu trvat.

Podle Veroniky Petlákové z tiskového oddělení SÚKL by se tak do lékáren dostal pravděpodobně až ke konci roku. „Zatím ale nikdo o stanovení ceny a úhrady ze zdravotního pojištění nepožádal,“ dodává.