VELIKÁNI FILMU: FRANCOIS TRUFFAUT

Americká noc, ČT 2, 13. 7. 2012, 20:55

"Natáčení se podobá jízdě dostavníkem na Divokém západě, zpočátku to vypadá jako pěkný výlet, ale brzy začnou všichni pochybovat, zda dojedou k cíli," říká Francois Truffaut v komentáři ve svém filmu Americká noc. Americká noc je způsob natáčení, při níž se noční scény natáčejí s použitím speciálních filtrů na kameře ve dne. Truffautovu vášeň cítíme z každého dialogu, narážky, z každého metru filmu. Je to polyfonie lidských vztahů, skrytých vyznání, vědomí zodpovědnosti, lásky i žárlivosti. To vše jen potvrzuje jiná režisérova slova: "Filmy jsou harmoničtější než život."

FANTASY DRAMA

Jak přicházejí sny, Prima Family, 14. 7. 2012, 01:25

Podivný příběh vypráví lékař Chris, který se po autohavárii ocitá ve zvláštním stavu mezi skutečností a nicotou a posléze přechází do pozoruhodného světa, vytvořeného vlastními představami, vzpomínkami a sny. Snaží se hlavně ulehčit manželce utrpení z jeho odchodu, již dříve totiž přišli při autonehodě o dvě děti. Není proto divu, že to žena nezvládne a spáchá sebevraždu. Chris se proto pro ni musí vydat do pekla, aby se rodina setkala. Povede se jim to v jiném světě?

ROMANTIKA

Angelika, markýza andělů, ČT 1, 14. 7. 2012, 21:20

Autory jedné z nejznámějších romantických hrdinek Angeliky jsou manželé Anne a Serge Golonovi. V roce 1957 vyšla první kniha o 900 stránkách, která byla rozdělena do dvou dílů: Angelika, markýza andělů a Angelika, cesta do Versailles. Co se dělo dál, je již všeobecně známé. Po fenomenálním úspěchu knihy si romantická dobrodružství krásné Angeliky nenechali ujít ani filmaři. Režisér Bernard Borderie (autor oblíbené verze Tří mušketýrů) natáčel první dva díly současně. Angelika, markýza andělů je první část pětidílné ságy o krásné Angelice a její cestou za láskou k hraběti de Peyrac.

THRILLER

Dokonalý únik, Prima Family, 14. 7. 2012, 21:45

Čerství novomanželé Cliff a Cydney jsou dobrodruzi, kteří tráví své líbánky na cestách po nejkrásnějších a nejodlehlejších plážích na Havaji. Při cestách po divokých, opuštěných stezkách si připadají jako v ráji. Když se ale setkají se skupinkou vyděšených turistů, kteří probírají děsivou vraždu jiného páru, začínají přemýšlet o tom, zda by se neměli raději vrátit. S jistým váháním se připojí k dalším dvěma párům a záhy se situace začne vyhrocovat. Daleko od civilizace a záchrany začíná každý působit jako hrozba a nikdo neví, komu vlastně může věřit. Začíná brutální boj o přežití a z ráje na zemi se stává opravdové peklo.

KOMEDIE

Muž na ženění, Prima Family, 15. 7. 2012, 13:40

Charley Pearl (Alec Bladwin) dlouho otálel, než se rozhodl oženit. Jeho vyvolenou se nakonec stala dcera hollywoodského magnáta. K zásnubám také neodmyslitelně patří zapíjení svobody. Ale Charlyemu se oslava vymkla z rukou a po obyčejném laškování s barovou zpěvačkou Vicky Andersonovou (Kim Basinger) doznávají jeho plány do budoucnosti notných změn. Jejím milencem je ovšem nechvalně proslulý Bugsy Siegel.