V Itálii se navíc můžete se pokochat pohledem na čtyři jezera, tři sopky a stejný počet pohoří. Subtropický středomořský pás zajišťuje typicky horké léto s minimálním výskytem srážek. Součástí Apeninského poloostrova jsou kromě italského státu i dva malé státečky – San Marino a papežský stát Vatikán, tři velké ostrovy a několik souostroví.

Itálie: 20 krajů a tři pohoří

Pro vstup do jedné z nejbohatších zemí Evropské unie vám stačí pouze pas, musí být ovšem platný ještě následujících šest měsíců od data vstupu. Itálie je rozdělena na 20 krajů. Podél celé severní hranice se táhne pohoří Alpy s nejvyšší horou celé Evropy Monte Bianco, Dolomity skládající se z mnoha rozličných horských skupin a ze severu až na jih se táhne pohoří Apenin.

Řím a Vatikán

Hlavním městem Itálie je Řím, jedno z nejstarších měst Evropy, které bylo založeno před více než 2 700 lety. Na jeho území leží samostatný stát Vatikán, jenž slouží jako sídlo hlavy katolické církve. V Římě se nachází i budova velvyslanectví ČR. Oficiální měna je Euro, úřední jazyk je sice italština, ale jak to bývá ve všech zemích, které provozují turistický ruch, bez problémů se domluvíte německy, francouzsky nebo anglicky.

Italské památky UNESCO

Nejnavštěvovanějším státem světa je právě Itálie, která se může pochlubit i prvenstvím v největším počtu zapsaných kulturních památek v seznamu UNESCO. Návštěvníci zde obdivují antické a středověké renesanční památky především v Římě (Koloseum), Florencii (historické centrum, které se stalo kolébkou renesance), Benátkách (historické jádro s mělkou lagunou) a Pise (šikmá věž).

Známé pláže a aktivní sporty

Smíšené oblázkovo-písečné pláže pokrývají téměř celé pobřeží a nabídka na využití plážových sportů je nepřeberná – od frisbee, petanque, plážového volejbalu až po zapůjčení skútrů nebo motorových člunů. Příhodně svažující se břehy ocení především milovníci plavání, potápění a rybaření. Mezi vyhledávané pláže patří ty v okolí Bibione (nejoblíbenější mezi českými turisty), Rimini (nejdelší v celé Itálii) nebo Gardského jezera (vytvořeno po době ledové).

Hity pro milovníky turistiky

Milovníci vysokohorské turistiky ocení oblasti v Alpách - filmově známé Cortiny d’Ampezzo, kde se točily filmy Clifflander, Růžový panter nebo bondovka Jen pro tvé oči.

Italské speciality: historie, festivaly, ostrovy

Pokud ovšem budete chtít zažít pravou italskou atmosféru včetně úzkých křivolakých uliček a nasát typický venkovský život, zajeďte si do Umbrie nebo Toskánska. Máte-li rádi filmy a festivaly, neměli byste vynechat zastávku v Benátkách nebo San Remu, které se proslavilo především Festivalem italské písně (od roku 1951). Nezklame vás ani návštěva některého z ostrovů, ať se vydáte na Sardinii (kostely, citadely, pevnosti, záliv s pozůstatky římského osídlení), Sicílii (nádherné přírodní scenérie, fontány, starověká náměstí, činná sopka Etna) nebo Elbu (Napoleon Bonaparte).

KAFE.cz zjistilo:

Jak do Itálie autem:

Po zdolání přibližně 500 km se na nejbližší pobřeží do Benátek autem dostanete zhruba za šest hodin nepřetržité jízdy. Kromě řidičského a technického průkazu budete při případné kontrole požádáni o zelenou kartu a mezinárodní řidičský průkaz nebo ověřený překlad českého ŘP. Ovšem nemile vás překvapí ceny pohonných hmot, které jsou zhruba o třetinu vyšší než u nás.

Jak do Itálie autobusem:

Pokud se rozhodnete pro cestu autobusem, můžete si zakoupit jízdenku samostatně nebo využít služeb cestovní agentury a zakoupit si pouze jízdenku bez zájezdu, cena zpáteční jízdenky se pohybuje kolem 2 000 Kč.

Jak do Itálie vlakem:

Milovníci vlaků ocení vysokou kvalitu italské železniční sítě, ovšem cena za jízdenku je zhruba 1,5x dražší než jízdenka na autobus bez jakýchkoliv slev.

Jak do Itálie letadlem:

Nejpohodlnější a nejrychlejší (necelé dvě hodiny) je samozřejmě cesta letadlem a díky letům nízkorozpočtových aerolinek lze pořídit letenku při včasné rezervaci již od 1 500 Kč.

Informace na internetu
www.italie-online.cz
www.italia.wz.cz

Tip KAFE.cz