Zatímco v zimě tady najdete mnoho kilometrů sjezdovek, komfortní vleky, sedačky i gondoly, v létě je tu ráj cyklistů, vyznavačů adrenalinu a výletníků toužících po klidné rodinné dovolené.

Ohně jako kulturní dědictví

Svou monstrózností přitahovaly alpské štíty kolem Zugspitze obdivovatele už od pradávných časů. Lidé v nich spatřovali sídlo bohů, na jejichž počest začali od 14. století pravidelně v čase letního slunovratu zapalovat stovky ohňů. Tradice vydržela dodnes.

V posledních letech se zde rozšířily možnosti pro horolezce: na úpatí Zugspitze byly vybudovány horolezecké zahrady ve všech stupních obtížnosti. Díky jižní poloze více než 160 tras je zde horolezecká sezona obzvlášť dlouhá. Spousta horských chat podél těchto tras poskytuje aktivním sportovcům zasloužený odpočinek i regionální dobroty.

Bez kufrů i s miminkem

To, co Rakousko dělá ideální turistickou destinací, není jen kouzelná příroda, ale i velkorysé ubytovací kapacity. Vybrat si můžete ze široké nabídky ubytování v soukromí, které je cenově srovnatelné s ČR, stále populárnějších pobytů na statcích i rozsáhlých wellness komplexů poskytujících služby na míru každé věkové kategorii.

Zdejší specifikum jsou tzv. kinderhotely zaměřené speciálně na rodinné pobyty. Děti tu najdou úplně všechno, co by si mohly přát: hřiště, zvířata, automaty se zmrzlinou, vlastní saunu i bazén a bezpočet pořádaných aktivit.

Ernst Mayer, šéf jednoho z nejstarších Kinderhotelů Resortu Alpenrose v Lermoosu, například říká: „Naší filozofií je takzvané no luggage – cestování bez zavazadel. Přijíždí-li k nám rodina s malými dětmi, nechceme, aby s sebou vozili ještě kufry s plínkami, stravou a dalšími dětskými potřebami. U nás mají k dispozici všechno v rámci all inclusive.“

Je toho ještě víc, co vás přesvědčí, že i s miminkem si můžete užít opravdovou dovolenou. Celodenní péče, kterou dětem už od prvních měsíců v „herně snů“ věnuje speciálně vyškolený pedagogický tým hovořící takřka všemi evropskými jazyky (domluvíte se i česky!), umožní rodičům odpočinek ve zdejších lázních či výlety jen ve dvou.

Tip 1: slevová karta

Pojedete-li na dovolenou do Rakouska, určitě vám přijde vhod některá ze slevových karet, které každá oblast nabízí. Někde se kupují, jinde je dostanete automaticky při pobytu. Získáte tak výrazné slevy na využívání lanovek, hromadné dopravy, koupališť, muzeí a různých dalších zajímavostí. Některé karty vás dokonce opravňují využívat zmíněné aktivity zdarma. V oblasti kolem Zugspitze je k dispozici tzv. Z-Ticket Zugspitz Arena, letní karta, která platí od 28. května do 16. října. Jde o jakýsi týdenní bezstarostný balíček: máte zdarma zpáteční jízdenku tyrolské horské dráhy na Zugspitze - Tiroler Zugspitzbahn, pět dalších lanovek a všechny autobusy v regionu. Rodiny se můžou radovat z volného vstupu do mnoha jezer a koupališť i z některých zážitkových adrenalinových akcí, například razantní jízdy na „Monsterroller“ do údolí v Biberwieru. Karta je k dostání ve všech údolních stanicích horských lanovek.