„Vedla jsem kolo po správné straně silnice, byl podvečer a už se smrákalo,“ popisuje svůj případ Anežka V. z Plzeňska (62 let, vzhledem ke stále probíhajícímu soudu jí advokát poradil nezveřejňovat jméno).

„V tom se proti mně vyřítilo auto, zachytilo za kolo a i s ním mě srazilo do příkopu. Řidič hned zastavil a moc se omlouval, že je to jeho chyba, že kolo koupí nové a tak.

Přiznáš se? Třetinu trestu ti promineme

  • Většina zemí EU institut dohody o vině a trestu v nějaké podobě má. Například ve Francii se podobně jako v českém návrhu týká skutků s tresty do pěti let, v Itálii je možné po dohodě snížit trest.
  • V Polsku se tento institut vztahuje na trestné činy se sazbou až 10 let a na Slovensku dokonce na všechny včetně vražd! Pro ilustraci: slovenské prokuratury třeba za rok 2006 uzavřely dohody s 3 250 obviněnými, z nichž soudy schválily 2 200 (67 %). Ostatní skutky byly normálně souzeny.
  • Ve Velké Británii mají odlišný právní systém: něco jako dohody zde však používají také. Uvádí se, že asi 80 až 90 % obviněných se před soudem přiznává, za což je jim zmírněna zákonná sazba zhruba o třetinu.