„Vraceli jsme se domů z kina. Najednou jsme uslyšeli kroky, někdo se nás držel a nakonec začal něco brumlat. I když jsme se dali do běhu, pořád byl za námi!“ Něco podobného vám vylíčí každý druhý člověk žijící v některé obci kolem lesu Bor.

Další lidé přidají, že se znenadání ochladilo, zatmělo, začalo pršet, jejich pes zavyl a utekl do pole… A pak z lesa vyplula vysoká postava v dlouhém černém plášti a se špičatým kloboukem naraženým do čela. Vznášela se minimálně 40 centimetrů nad zemí!

Jsou i tací, kteří tvrdí, že neznámá nadpřirozená bytost se na ně zadívala rudýma očima, jako by je měla spálit. V minulosti prý sugesce neznámého způsobila, že někteří chudáci došli až ke „stromu oběšenců“, na němž si v průběhu řady let vzalo několik lidí život. Když se tu na jedné větvi oběsila i mladá manželská dvojice, vesničané „prokletý“ strom porazili, rozřezali a dřevo spálili.

Šílená přestřelka

Tragické události se však k tomuto místu vážou dosud. K jedné došlo těsně před rokem 1989, kdy tady sídlila československá armáda a měla tu muniční sklad. Jednou v noci se vojáci jako obvykle střídali na stráži, když náhle uviděli něco tak děsivého, že po sobě začali střílet.

V šílené palbě přišli na místě o život tři muži a čtvrtý byl převezen do nemocnice. Než těžkému poranění podlehl, vypověděl, že viděl, jak se jejich kamarád mění v podivné monstrum. Poté tento jediný svědek zemřel.

K tehdejší vojenské posádce se vztahuje i druhý příběh. Jeden z mužů, který zde sloužil, vyprávěl o noci, kdy byl vyhlášen mimořádný poplach, protože se do lesa zřítil neznámý létající předmět.

Celá lokalita byla na rok uzavřena. Dodnes tady najdete ožehlé stromy, které musely být vystaveny velmi vysoké teplotě, protože jsou místy spálené na uhel, třebaže okolní porost nebyl požárem zasažen.

Volají tonoucí o pomoc?

Podivné události se tady dějí už po celá staletí. Kde je jejich počátek? Ve středověku se zde skrývala malá osada, kterou s okolním světem spojovala úzká cesta. Kolem byly rozlehlé hluboké bažiny, v nichž nejeden člověk předčasně ukončil svůj život.

Místní říkají, že právě tito tragicky tonoucí po sobě nechali nepopsatelnou hrůzu, která se šíří všude kolem. Věřící lidé vidí záchranu ve mši konané přímo v lese a v posmrtném obřadu. Pak se prý místo vyčistí od zlých energií a i navečer sem budou moci lidé vyrazit na houby.