Hlavní je správný výběr místa pro pobyt s ohledem na věk dítěte. Vyberte si místo pobytu a ubytování s ohledem na potřeby svých dětí. Zjistěte, zda dané ubytování nabízí například dětskou postýlku, židličky v hotelové restauraci, brouzdaliště, dětský koutek nebo animační programy pro nejmenší. Ptejte se, jaká je pláž a jak je rušné místo pobytu.

Máte-li děti předškolního věku, dejte přednost pobytům mimo hlavní sezonu, kdy jsou klimatické podmínky pro děti příznivější a prázdninová letoviska většinou klidnější. Výhodnější bývají i ceny, takže si můžete dopřát u moře delší pobyt, který je pro děti jednoznačně vhodnější. Dítě se potřebuje v novém prostředí jeden dva dny adaptovat, aby se cítilo bezpečně, také ze zdravotních hledisek, kvůli kterým se často s dětmi k moři jezdí, je alespoň 14 denní zájezd prospěšnější. Důležité je také naše nejmenší na cestu připravit, aby se těšily a nebraly náhlý odjezd jako zásah do zavedeného režimu, na který jsou zvyklé. Mluvte s dětmi o tom, že se těšíte na dovolenou, kde se spolu budete koupat v moři a stavět hrady. Starším dětem lze například přečíst nějakou zajímavou publikaci o místě, kam budeme cestovat nebo se společně podívat na film či dokumentární pořad o místě, které navštívíme. Děti můžeme zaujmout také podle jejich koníčků, malé historiky nadchne vyhlídka na návštěvu antických památek, chlapci se budou těšit na lodní výlet anebo aquapark.

Na dovolenou s sebou přibalte oblíbený hrníček, polštářek a hračku. Nezapomeňte na vhodnou přikrývku hlavy, pohodlné obutí, plavací kruh nebo rukávky, popřípadě i termosku, abyste pro své děti měli na pláži stále dostatek tekutin. U malých dětí dochází k dehydrataci velmi snadno. Kromě opalovacích krémů pro děti je vhodné přibalit i náplast, oční kapky, tekutý pudr, popřípadě i léky zmírňující projevy alergie.

Cestujete-li letadlem, je dobré být na letišti včas, abyste byli odbaveni mezi prvními a mohli si tak popřípadě vybrat místa k sezení. Pokud dorazíte na poslední chvíli, může se stát, že už nebudou volné sedačky vedle sebe nebo místa u okýnek, která děti milují. Malí cestovatelé bývají většinou nervózní z velkého množství lidí na letišti, je dobré proto mít vždy u sebe něco dobrého – žvýkačky, bonbonky, lahvičku s džusem… Při cestování s miminky je samozřejmostí láhev s vhodným nápojem, jednorázové pleny a další hygienické potřeby. Dítě do dvou let neplatí za letenku, ale také nemá nárok na místo. Pokud je letadlo plně obsazené, počítejte s tím, že ho budete mít na klíně.

Chcete-li s dětmi podniknout v místě svého pobytu výlet, zeptejte se delegáta na program a náročnost a pak zvažte, zda bude pro vaše děti vhodný.

Informace na internetu:

Soutěžte s námi o dovolenou v Řecku v ceně 40 000 Kč!