Filmové verze, které po takové obsesi předlohou nevyhnutelně následovaly, stihli domácí Švédové dřív, než se jim na jejich nový národní poklad vrhne Hollywood. Kromě objevu Noomi Rapaceové, herečky která ztvárňuje hlavní postavu Lisbeth Salanderovou, jsou to ale adaptace zbytečné, když knihy jsou slavné i bez nich.

Muži, kteří nenávidí ženy aspoň ještě napínali příběhem pátrání po dávno záhadné zmizelé dívce. Druhá část už nemůže nabídnout ani to. Jen pomalé odhalování Lisbethiny pohnuté minulosti, dost naznačené už v jedničce, a snahu jednoho dávného nepřítele hodit na ni pár vražd. Jen její bývalý milenec, novinář Mikael Blomkvist a všichni diváci věří, že je nespáchala.

Příběh je to zamotaný a přeplněný postavami, protože se zase snaží spojit konkrétní trudný osud zatvrzelé Lisbeth s osudy mnoha jiných zneužívaných žen po celém Švédsku a dodat si tak nějakou společenskou váhu. Tvůrci uzlík minulých i současných provinění rozmotávají pracně, bez napětí, bez humoru, bez nápadu, v plouživém stylu. Po Stockholmu řádí blonďatý hromotluk, co vypadá, že zabloudil cestou z jedné z bondovek s Rogerem Moorem (kvůli genetické poruše necítí bolest!). Přitom se tu všechno bere smrtelně vážně jako neproniknutelně záhadné a důležité. Ovšem ne všichni diváci z těch, kteří knihu nečetli, mají tak pomalé myšlení jako místní postavy, aby si nestihli ve volném čase zdlouhavého vyprávění všimnout náhod tahajících logiku za pačesy.

Dvojku je dobré vidět k tomu, abyste pochopili, proč v jedničce musela být ta brutální scéna znásilnění. Jinak bych se místo tohoto filmového zážitku raději vrhla rovnou na ty knížky, i když se na ně v knihovně pořád stojí fronta, pokud chcete mermomocí vědět, proč jsou tak oblíbené. Nebo bych si rovnou počkala na americkou adaptaci. David Fincher by už mohl vědět, co s tímhle materiálem provést, aby v kině alespoň bavil.

Flickan som lekte med elden
info: Švédsko, 2009, Thriller, 129 min
režie: Daniel Alfredson
hrají: Noomi Rapaceová, Michael Nyqvist, Lena Endreová, Peter Andersson
autor: Iva Přivřelová

HODNOCENÍ: 2/5

originální název: