Třetí díl filmové adaptace populární knižní trilogie Milénium dorazil i do našich kin a uzavře tak linii, kterou druhý díl nakousl, ale už nedožvýkal. Obecně platí, že co platilo pro díl druhý, platí i pro třetí, protože na režisérské stoličce sedí opět Daniel Alfredson a z toho plynou všechna negativa i pozitiva. Děj začíná skoro ve stejném místě, kde v dvojce končil. Lisbeth leží v nemocnici, v hlavě má kulku, která ji asi zabije, a na krku obvinění z trojnásobné vraždy. Navíc v nemocnici leží i její stále ne mrtvý otec, který chce problém s dcerou vyřešit definitivně, stejně jako Sekce, uskupení uvnitř policejního sboru. Kvalit prvního dílu opět nedosáhneme, na to je předloha až příliš odlišná a Alfredson příliš „obecný“. Třetí díl má trochu problém s počátečním tempem, ale za to může kniha, posléze se rozbíhá do solidních obrátek. Opět jsou tu dva hlavní pilíře – Noomi Rapace jako Lisbeth a Michael Nyqvist v roli Blomkvista.

Oproti jedničce ovšem stále chybí ona hutná atmosféra a strnulost scénáře, který podtrhuje méně důležité věci a opomíjí ty významnější, celkovému pocitu nenahrává. Zatímco u prvního dílu se zdá být americký remake zbytečným, zde by mohl Fincher zapracovat lépe než Alfredson. Nicméně to neznamená, že je Dívka, která kopla do vosího hnízda špatný film. Naopak, je to příjemné zakončení detektivně-thrillerové trilogie s charismatickými herci a pro nás netradičním prostředím. Už ale nedokáže vysloveně strhnout, nahnat nepříjemné pocity, husí kůži. Občas působí to, co v knize prošlo, na plátně naivně a samozřejmě zhuštění knižního děje si také vybralo svou daň. Výsledkem je dobrá detektivka, která občas zazáří genialitou předlohy, ale po většinu času zůstává beznadějně za ní. Nic víc, nic míň.

Aleš Smutný

Info: Švédsko, Dánsko, Německo, 2009, Thriller, 147 min
Režie: Daniel Alfredson
Scénář: Ulf Ryberg
Hrají: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Michalis Koutsogiannakis, Sofia Ledarp, Micke Spreitz, Per Oscarsson, Jacob Nordenson

HODNOCENÍ: 3,5/5

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz