Pediatři se u svých pacientů stále častěji setkávají s chorobami dříve typickými spíše pro dospělé. Jejich léčba nezřídka vyžaduje specialisty, kterých je ale pro dětskou klientelu v České republice nedostatek.

„Cílem našeho zařízení je poskytovat komplexní služby,“ říká MUDr. Ondřej Trojan, zakladatel a vedoucí lékař pražské TH Kliniky. Proto nedávno řady pracovníků tohoto zařízení rozšířili dětští psychiatři a dětský urolog. Jejich práce nemá nic společného jen zdánlivě. S psychikou souvisí řada somatických problémů.

„Léčba v Lázních Luhačovice, a. s., je založena na účincích zdejších jedinečných minerálních vod v kombinaci s klimatoterapií, rehabilitací a dalšími moderními metodami,“ říká MUDr. Jana Rydlová, vedoucí lékařka dětských léčeben Lázně Luhačovice.

Procházíme nově zrekonstruovanými prostorami léčebny Miramonti. Je sobota, učebny jsou prázdné (školáci výuku nezameškají, mají tady individuální program i internet), ale v inhalatoriu nám asi dvanáctiletá slečna a o něco mladší kluk předvedou, jak se správně inhaluje vincentka i jak se jí proplachuje nos.

„U dětí po zánětech dýchacích cest a plic se po lázeňské léčbě daří rozetnout bludný kruh neustálého podávání antibiotik a tím snížené imunity tak, aby se onemocnění neopakovala. U chronických chorob, jako je astma, dochází ke snížení počtu akutních záchvatů a zamezení jejího zhoršování.

Lázeňská léčba a pobyt v čistém prostředí příznivě ovlivňují zdravotní stav, posiluje imunitní systém i psychickou pohodu,“ konstatuje lékařka.

Změny, které se v lázeňské léčbě dospělých chystají, se dětí nedotknou. „Pro budoucí zdravotní stav je výhodné zachytit chorobu v raném stadiu. S lázeňskou léčbou je dobré začít už ve třech letech, kdy je dítě schopno aktivně se účastnit procedur,“ doporučuje Jana Rydlová.

Matka nebo otec, kteří malého pacienta do lázní doprovázejí, s ním docházejí na procedury i na cvičení, a tak se naučí všechny potřebné techniky a můžou je pak uplatnit doma. Pokud na návrh lékaře pojišťovna léčebnou péči dítěti od tří do šesti let schválí s doprovodem, je i pobyt dospělého hrazen z pojištění.

Přestože pobyt v lázních dětem ve volném čase zpestřují výlety po krásném okolí, sportovní aktivity, různé besídky apod., pro jejich dospělý doprovod to až takové „lázně“ nejsou. Lepší kondice potomků však rozhodně za to stojí. Více na www.lazneluhacovice.cz.

Žádná nuda

Pobyt v lázních nebo léčebně je indikován pro řadu dětských diagnóz. Léčbou dětské obezity na základě metody kognitivně behaviorální terapie se zabývají například v Dětské léčebně Křetín na Vysočině. „Máme připraven léčebný program již pro děti od dvou do osmnácti let. Jejich pobyt - a v případě pacientů do šesti let také pobyt jejich doprovodu - je hrazen zdravotními pojišťovnami,“ informuje ředitelka léčebny MUDr. Kateřina Bednaříková. Cílem pobytu je změna stravovacích a pohybových návyků. Děti se pod vedením nutričního terapeuta učí jíst vyváženou a pestrou stravu se správným zastoupením všech významných látek. Součástí léčby je každodenní pohybová aktivita. „Není to žádná nuda, ale třeba hledání kešek podle GPS, fit trasa, zumba, trampolína, kruhový kondiční trénink, aquacvičení nebo ping-pong,“ vypočítává lékařka. Nechybějí ani vodoléčebné procedury, otužování, dechová cvičení nebo podpůrná psychoterapie. Více na www.detskelecebny.cz.