1. Amazonka, Jižní Amerika
Protéká hned několika státy a nakonec ústí do Atlantiku. Amazonka je největší rekordmankou mezi řekami. Je největší s plochou povodí sedm milionů km2 a také nejširší – před ústím má až 150 kilometrů, na dolním toku kolem 20 kilometrů. Imponuje i délkou 7 000 kilometrů a hloubkou, která v některých místech dosahuje 90 metrů. Někdy se jí říká »říční oceán« kvůli průtoku 36 až 128 milionů litrů vody za sekundu – což je pětina celosvětového sladkovodního průtoku.

2. Cano Cristales, Jižní Amerika
»Řeka, která utekla z ráje.« Tak místní říkají toku, který je považován za nejkrásnější na světě. Pramení na úpatí And v oblasti kolumbijských tropických pralesů a na přelomu října a listopadu na sebe bere podobu pestrobarevné duhy. Je to díky zdejším řasám, které se na krátkou dobu zbarví a utvářejí na povrchu řeky červené, oranžové, žluté, zelené a modré obrazce.

3. Dunaj, Evropa
S 2 857 kilometry (s Bregem 2 888 kilometry) je to po Volze druhá nejdelší evropská řeka. Ale zatímco Volha teče jen Ruskem, Dunaj spojuje například Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Rumunsko či Ukrajinu, až nakonec vtéká do Černého moře. Jeho břehy jsou lemovány hrady a pevnostmi, které se nad ním tyčí jako vzpomínka na starobylé říše, jejichž hranice tvořil.

4. Ganga, jižní Asie
Indové věří, že řeka je pozemským ztělesněním bohyně Gangy, a uctívají ji jako nejposvátnější z řek. Stéká ze svahů Himalájí a v délce 2 510 km protéká nejen Indií, ale třeba i Bangladéšem. Pak se vlévá do Indického oceánu. Mnoho věřících je přesvědčeno, že je Ganga dokáže očistit od hříchů, a tak každý rok k řece přicházejí statisíce poutníků, aby je zde ze sebe smyli. Příbuzní pak do Gangy vhazují popel svých zesnulých blízkých v přesvědčení, že posvátné vody dovedou jejich duše do ráje.

5. Jordán, jihozápadní Asie
Jedno z historických míst židovsko-křesťanského světa hraje důležitou roli v Bibli. Nejenže ve vodách Jordánu Jan Křtitel pokřtil Ježíše, ale řeka je spojována i s mnoha zázraky, jako byl například přechod z Egypta do bohem zaslíbené země Kanaán. Horní tok Jordánu je dodnes místem křtů, ale většina toku je silně ohrožena znečištěním.

6. Mississippi, Severní Amerika
Největší vodní systém v Severní Americe protéká deseti státy USA. Dělí se na Horní Mississippi (od pramene v severní Minnesotě, kde se na jihu Illinois setkává s řekou Ohio) a Dolní Mississippi (od řeky Ohio po Mexický záliv). Jde o důležitou dopravní tepnu a od dávných časů místo osídlené indiány.

7. Nil, Afrika
Nil, dlouhý 6 671 km, je jednou z nejzbožňovanějších řek světa. Jako dárkyně života byla tato vodní tepna místem hustého osídlení a čilé dopravy už od dob egyptských faraónů. A živo je podél řeky dodnes. V zimních měsících nabývá místní vítr takové síly, že plachetnice mohou plout proti proudu bez křižování.

8. Neretva, jihovýchodní Evropa
Neretva je nejdelší krasovou řekou světa s krasovým terénem po obou březích. Okolí je plné jeskyní, podzemních potoků a velkých pramenů. Řeka, která proudí Bosnou a Hercegovinou a Chorvatskem, bohužel patří mezi deset neohroženějších krasových ekosystémů světa. Chladné vody Neretvy jsou přehrazeny řadou přehrad a voda pohání hydroelektrárny, ale i navzdory tomu jde stále o jednu z nejkrásnějších řek světa.

9. Rio Negro, Jižní Amerika
Nejdelší černá řeka světa měří 2 300 km, z nichž asi 650 km je splavných. Tvoří hranici mezi Kolumbií a Venezuelou. Barva toku připomíná tmavý čaj, což je způsobeno vypouštěním taninů (tříslovin) rozkládající se vegetací. Pod brazilským městem Manaus se vlévá do Amazonky. Spojení tmavých vod Rio Negro a světlých vod Amazonky vytváří nádherný barevný kontrast.

10. Zambezi, Afrika
Řeka ústící do Indického oceánu protéká několika africkými státy, mimo jiné tvoří hranici Zimbabwe, Namibie a Botswany. S 2 660 kilometry je čtvrtým nejdelším africkým veletokem. Na hranici mezi Zambií a Zimbabwe se na řece tyčí Viktoriiny vodopády, které jsou 1 800 metrů široké, a s ohlušujícím rachotem se řítí dolů ze 120 metrů vysokého útesu. Dopadající vodní tříšti říkají místní »kouř, který vydává zvuk hromu«.