Snímkem Ďábel odstartoval Shyamalan sérii snímků podle svých povídek, jejichž režii svěří někomu jinému. První díl dopadl solidně – každopádně lépe než jeho poslední samostatné hororové počiny Žena ve vodě a Stalo se. Pozitiva filmu jsou zásluhou začínajícího režiséra Johna Ericka Dowdlea, který na sebe nejprve upozornil syrovým pseudo-dokumentárním thrillerem The Poughkeepsie Tapes a posléze natočil nezdařilou Karanténu, remake španělského zombie hitu Rec. Při své předchozí práci se naučil pracovat s klaustrofobií uzavřeného prostoru, v němž se nachází zlo, a to v Ďáblovi funkčně zúročuje. S pěti lidmi uvnitř zaseknuté výtahové kabinky je schopen rozehrát patřičné drama „jak z papiňáku“ s hutně paranoidní náladou; samotná tato linie funguje dobře.

Nedostatky snímku, kterých rozhodně není málo, pramení spíše ze scénáře nebo už ze samotné povídky. Shyamalan je posedlý tím, že musí své postavy a jejich příběhy zabalit do perfektních mikrokosmů, kde se had nakonec pokud možno kousne do vlastního ocasu. O to rušivější pak je sebemenší nesrovnalost. Možná největší slabinou Ďábla je to, že jeho divák ví, kdo ho vyprodukoval a tudíž apriori předpokládá určitý typ syžetu. Toto vědomí ho během sledování neustále nutí přehodnocovat varianty rozuzlení, což odvádí pozornost od samotného vyprávění a atmosféry. Návštěvník Shyamalanova filmu bude vždy očekávat nepatrné posunutí perspektivy a mrazivé překvapení jako v Šestém smyslu, čehož se mu však už nikdy nedostane. Zároveň už víme, že se u jeho hororů sice budeme bát, ale nakonec se ukáže, že se jedná jen o trochu drsnější pohádku s méně či více křečovitým morálním ponaučením. V aktuálním snímku není Satan iracionálním zlem – je spíš spravedlivě trestající entitou. Vlastně by to klidně mohl být přísný starozákonní bůh s teatrálním smyslem pro drama.

Kdyby alespoň závěr vedle obligátního překvapení a zaklesnutí dílků vyprávění neobsahoval tak polopaticky vysvětlující prvky, měl by člověk určitý požitek z interpretace. Takhle je i originální a mrazivá úvodní sekvence s posledním záběrem zesměšněná.

ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Devil
INFO: USA, 2010, Horor, 80 min
REŽIE: John Erick Dowdle
HRAJÍ: Chris Messina, Bojana Novakovic, Logan Marshall-Green, Jenny O`Hara, Geoffrey Arend, Bokeem Woodbine
AUTOR: Jakub Pech

HODNOCENÍ: 3/5