Oproti zpravodajským zvyklostem si tenhle film dovolil islámské teroristy polidštit, zároveň se však vysmívá jejich fanatismu. Místní džihádisti jsou velmi čilí a taky velmi neschopní. Jejich nešikovný pokus zapojit se do teroristického hnutí vyvolává nečekaný smích a z jejich amatérismu vzniká svěže provokativní humor na pomezí frašky a politické satiry. Pod ním ovšem neustále odtikává tragédie.

Režisér Chris Morris tímto sn

ímkem sice debutuje, ale jeho kariéra provokativního komika satirizujícího, jak lehko se lidé nechají ovlivnit, aby věřili i těm nejabsurdnějším věcem, se táhne britským rozhlasem a televizí už dvě desítky let. Čtyři lvi jsou jejím pokračováním, upraveným pro potřeby celovečerního filmu tak, aby jejich příběh dával smysl a jejich absurdní humor vycházel z konkrétních názorů a situací.

Na scénáři, odvážného pustit se nelítostně do námětu zvlášť v Británii tak ožehavého, s Morrisem spolupracovali ještě dva kolegové. Jeden z nich se podílel na podobně ostré satiře o politicích In the Loop a byl za to nominován na Oscara. Čtyři lvi jsou víc divácký film než In the Loop, díky originálnímu námětu a kanonádám dobře napsaných dialogů zkombinovaných se situačním a groteskním humorem. Podstatněji, fraška je ukotvena v realitě (podpořené režisérovým tříročním průzkumem) a divoká provokativnost a představivost se pojí se seriózností. Lidský život tu váží pořád hodně.

Pětice (anti)hrdinů, čtyři Angličani arabského původu, jeden běloch, který si svou identitu džihádisty zvolil a o to je radikálnější, jsou amatéři, příliš naivní, hloupí či zaslepení, aby viděli všechny absurdní rozpory svého konání. Pozdě si je uvědomí i hlavní hrdina, slušný, spořádaný Omar, v rámci možností až sympatický. Scestná víra všech, že si na vránách vyzkouší trhaviny a pak je v maskách želvy ninja a šaška jednoduše vpašují mezi lidi, je stejně infantilní, absurdně komická a přemrštěná jako smutně směšná a výstižná. Čtyři lvi je komedie, u které se smějete nahlas, ale na konci byste nejradši brečeli.

ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Four Lions
INFO: VB, 2010, Komedie, 97 min
REŽIE: Christopher Morris
HRAJÍ: Riz Ahmed, Kayvan Novak, Nigel Lindsay, Arsher Ali, Adeel Akhtar
HODNOCENÍ: 4/5
AUTORKA RECENZE: Iva Přivřelová

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz