Čokoládový beránek

Zdroj:

Beránek na velikonočním stole každoročně vítá jarní svátky. Nebo si bez něj dokážete představit sváteční ráno zalité probouzejícím se sluníčkem?

Potřebujete:

5 vajec * 250 g krupicového cukru * 1 sáček vanilkového cukru * kůra z citronu * 10 lžic oleje * 40 g rozinek * 40 g vlašských ořechů * 300 g polohrubé mouky * 1 sáček prášku do pečiva * tuk na vymazání * hrubá mouka na vymazání formy

Poleva: 100 g čokolády na vaření * 60 g ztuženého pokrmového tuku * 1 lžíce mléka

Postup:

  1. Žloutky utřeme s oběma druhy cukru a citronovou kůrou do pěny. Přilijeme olej, 10 lžic horké vody a šleháme asi 15 minut.
  2. Nakonec vmícháme oprané a osušené rozinky a nahrubo nasekané ořechy.
  3. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do žloutkové směsi.
  4. Přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva.
  5. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  6. Nalejeme do ní připravené těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě při teplotě 180 a 200 stupňů Celsia asi 45 až 50 minut.
  7. Po upečení beránka opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

Poleva: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem a mlékem a umícháme hladkou polevu. Přelejeme jí beránka a štětcem důkladně rozetřeme.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky