Se skupinou Coffee specialistů jsme se shodli na tom, že by se baristé měli spolu pravidelně scházet a podnikat spolu různé aktivity okolo kávy. Tím se i spousta z nich zdokonalí v technikách její přípravy a dozví se o tom i širší veřejnost. Myslím, že je to opravdu potřeba. Právě takové akce mohou částečně ovlivnit růst kvality přípravy kávy v České republice.

Zatím jsme začali naše setkání pořádat v Brně v jedné místní kavárně. Konají se každé první úterý v měsíci od sedmi hodin. Každý Coffeeright má své téma. Snažíme se vybrat taková témata, která by byla zajímavá i pro lidi, kteří nejsou z oboru a o kávu se zajímají.
Každou akci doprovází i malá soutěž na dané téma. Na každém našem setkání narazíte na známé i méně známé baristy. Několikrát nám předvedl své vystoupení letošní Mistr kávy Michal Kocman, vítěz soutěže latte art Zdeněk Smrčka, Mistr kávy Jaroslav Petrouš, Jiří Richter a další.

Latte art

První Coffeeright jsme věnovali právě tomuto oblíbenému tématu. Technika latte art je stále více populárnější a oblíbená. Každý soutěžící měl za úkol připravit dvě cappuccina s obrázkem. Porota hodnotila vzhled, obtížnost obrázku, kvalitu pěny a chuť. Mohli jste vidět přehlídku rozetek, srdíček, medvídků a kytiček.

Irská káva

Další zajímavé téma byla příprava irské kávy. Málokdo totiž ví, jak se irská káva správně připravuje.

Jistě jste si všimli, že kultura naší branže je výrazně ovlivňována sférou vlivu, do které jednotlivé skupiny profesionálů patří. Velmi zjednodušeně řečeno jsme zeměpisně i filosoficky rozděleni do dvou základních táborů.

Ten první, tradiční italský a velmi ortodoxní stran způsobu přípravy klasického espressa připravovaného výhradně na relativně „moderních“ technologiích, mezi něž kávovary či espresso mašiny bezesporu patří.

Ten druhý zase představují zejména americké a severoevropské země, které se svojí spotřebou jednoznačně patří na čelo celosvětových měřítek spotřeby kávy. Káva se překapává, používají se french pressy, aeropressy a další relativně „jednoduché“ postupy, které si ovšem v rámci kvality s italskou školou vůbec nezadají.

Ovšemže je to úplně jiná písnička, ale vede se řeč o irské kávě, tedy nápoji zjevně severského stylu.

Soutěžící připravovali dvě irské kávy v předem připraveném skle na irskou kávu s použitím whiskey, cukru, kávy a smetany jako jediných ingrediencí. Irskou kávu servírovali bez lžičky, bez slámky a bez ozdob. Výběr metody přípravy kávy byl zcela na soutěžícím.

Oslava Faemy E61 a příprava nápoje s kávou a alkoholem.

O co šlo tentokrát? Oslavovali jsme narozeniny naší ikony a nejlepšího kávovaru – Faemy E61, jak se sluší a patří. Tedy dobrou kávou a alkoholem. Opět jsme celé klání naladili i částečně soutěžně.

Soutěžící připravovali dva stejné nápoje, s výraznou chutí kávy a alkoholu. Tato varianta zaručovala nepřeberné množství nápaditých drinků, které baristé připravovali. Hodnotil se jejich vzhled a chuť nápoje, a samozřejmě baristův projev.

Na každém Cofferightu vždy doprovází baristy i kvalitní hudba, která k tomuto umění rozhodně patří.

Všichni jste srdečně zváni na další pokračování. Každý měsíc nové téma. Více informací najdete na stránkách www.coffeespecialist.cz

Autorka vlastní kavárnu Zlatý korálek, vaří tam kávu Vescovi
a pořádá Školu baristy