Jihlavská zoo = tak trochu jiná zoo

Jednou z několika odlišností jihlavské zoo od převážné většiny jiných zoologických zahrad je, že v té jihlavské skoro nenarazíte na zamřížované klece. Zoo v Jihlavě je vůbec jednou z prvních tuzemských zoologických zahrad bez mříží. Rozkládá se poblíž centra města, v lesoparku Březinovy sady podél řeky Jihlávky na ploše 6,5 ha. Celkový areál tvoří vodní plochy, louky i skály, a přesto není vzdálenost od centra města víc jak 10 minut chůze.

V prostorách zoo se rozprostírá mimo spousty zvířecích výběhů, které dávají zvířatům dostatečnou volnost, i africká vesnice Matongo, která celou tu zvířecí krásu jen podtrhává. Tento komplex deseti chýší a několika menších přístřešků je velkou zajímavostí celé zoologické zahrady. Je zde stan i s občerstvením. Můžete tu také vidět malé jeviště a africkou školu. V dalších přístřešcích jsou toalety, ale také box pro kojící maminky, což je velice praktické.

Užít si zde můžete komentované krmení zvířat, ukázky letů dravců a vaše děti jistě potěší dětský areál, který je mezi malými návštěvníky velmi oblíbený.

Otevřeno je každý den po celý rok.

Pro odvážné

Máte-li rádi tajemná místa, doporučuji navštívit jihlavské podzemí. To je po Znojmě bráno za druhý největší labyrint podzemních chodeb na území České republiky. Podzemí se budovalo postupně několik stovek let a nyní dosahuje celkové délky úžasných 25 km. Podzemní prostory jsou raženy ve skále v několika podlažích pod sebou. Největší záhadou a raritou celého jihlavského podzemí je takzvaná „svítící chodba“. Stěny chodby jsou pokryty bělavým povlakem, který po předchozím nasvícení zelenkavě světélkuje.

Další tipy KAFE.cz

  • Milovníky vodních hrátek jistě potěší, že v Jihlavě mohou navštívit koupaliště Vodní ráj, které umožňuje koupání jak v krytém, tak ve venkovních bazénech. Krytá část koupaliště, která vás v těchto podzimních dnech bude zajímat jistě více, je tvořena velkým rekreačním bazénem, vířivým bazénem, dětským brouzdalištěm, venkovním celoročně využívaným kruhovým bazénem, klasickou suchou saunou, parní kabinou, vertikálním turbosoláriem a dopřát si zde můžete také masáže. Prostě dokonalá relaxační zóna pro celou rodinu.
  • Za zmínku rozhodně stojí i prohlídka Muzea Vysočiny, kde si aktuálně můžete prohlédnout například výstavu Svět loutek (potrvá do 14. 11.). A pokud vám to nebude ještě stačit, na Jakubském náměstí stojí Vyhlídková věž sv. Jakuba Většího, která nabízí výhled z ochozu ve výšce 40 m. Vidět odtud můžete do širokého okolí Jihlavy. Pozor! Sezonní otevírací doba je pouze do září. Od října do dubna je možno věž navštívit pouze po telefonické objednávce.