Dlouhé fronty, přeplněné uličky a žádný nápad na originální dárek. Taky vás děsí tahle adventní noční můra? Možná i proto celá pětina Čechů k Vánocům pod stromeček dává obálku s penězi. Ta ale není ani originální, ani osobní. Mnohem elegantnější je poukaz na služby nebo pobyt. V západní Evropě jeden z nejoblíbenějších dárků dobývá i české domácnosti.

Dárkový poukaz (nebo chcete-li voucher) je stále oblíbenější forma obdarování. A nedávají se už jen adrenalinové aktivity, tak jako v minulých letech, ale stále častěji i poukazy na luxusní a často i tematické pobyty nebo služby.

Poukaz je osobnější dárek než obálka s penězi. Obdarovanému dáváte pocit toho, že vám na něm záleží, že jste nad výběrem jeho dárku strávili čas, přemýšlel nad tím, co by mu udělalo radost. Zároveň se ale vyhnete i masám lidí v obchodech a stresujícím předvánočním nákupům. Voucher totiž můžete vybrat z pohodlí domova skrz internet - obvykle stačí jen pár kliků myší ve vybraném e-shopu.

Pečlivě vybírejte, kde koupíte

Dejte si ale pozor, kde poukaz pořídíte. Český internet je v posledních měsících zaplavený slevovými portály, které také nabízejí nejrůznější pobyty. Jenže – kvalita služeb u nich často kolísá, zájemců je někdy až moc, takže se na vás s termínem dostane často až po několika týdnech. A upřímně – opravdu chcete člověku, na kterém vám záleží, darovat voucher ze slevového portálu?

Co s poukazem darujete?

Samozřejmě vždy záleží na konkrétním typu pobytu, nicméně svým blízkým rozhodně nedáváte jen poukaz na nocleh – v ceně pobytu obvykle bývá plná penze, parkování, vstup do wellness a relaxačních center, některé relaxační aktivity. Hotely pak často přibalují i nejrůznější typy masáží, wellness procedury, slavnostní večeře, drobné dárky na pokoji, welcome drinky nebo poukazy na zážitky v okolí hotelu.

Vhodnější variantou je voucher vybírat na stránkách konkrétních hotelů nebo hotelových řetězců. Vždyť velká řada z nich nabízí samostatné sekce s dárkovými poukazy. „Platnost našeho voucheru je 12 měsíců a klient si v tomto období může sám vybrat termín, ve kterém přijede,“ říká manažerka jednoho z hotelů, který poukazy na pobyty nabízí. U hotelových řetězců navíc odpadá i delší cestování – jednoduše vyberete zážitek v hotelu, který je k vám blíž.

Když nevíte coby…

Že si nejste jistí tím, co vybrat? Bát se není čeho. Předně – nabídka dárkových poukazů se neustále rozšiřuje. Například řetězec OREA HOTELS nabízí desítky typů pobytů – od romantických víkendů pro dva, přes delší relaxační pobyty, gastronomické zážitky, po pobyty s domácími mazlíčky, antistresové pobyty, pobyty s lázeňskými procedurami. „Škála cen, hotelů, délek pobytů, ale i jejich zaměření je opravdu široká a troufáme si tvrdit, že se trefíme do vkusu každého,“ říkají v OREA HOTELS.

Co Češi objednávají nejčastěji?

Nabídka pobytových poukazů se neustále rozšiřuje, nicméně největší oblibě se stále těší relaxační a wellness pobyty, nejčastěji v luxusních hotelech v českých horách. Kupují se poukazy na tematické „čokoládové víkendy“, ale i na týdenní pobyty pro zdraví. Velmi oblíbené jsou i romantické pobyty pro dva, obvykle také spojené s wellness procedurami, obvykle pro oba z páru. A na oblibě v poslední době získávají i poukazy na gastronomické zážitky, případně poukazy na speciální seniorské pobyty pro prarodiče.

Pro stále váhavé je tady pak možnost pořídit univerzální voucher v určité cenové hodnotě, kterou obdarovaný může proměnit za pobyt nebo zážitek podle vlastního gusta. Případně je tu varianta dárku na zkoušku“.

To po třech dnech od objednání na stránkách přijde poštou „poukaz“, který věnujete jako klasický dárek. Pokud se trefíte do vkusu obdarovaného, stačí ho jen aktivovat a následně zaplatit, pokud to není dárek podle jeho gusta, nic se neděje, protože „poukaz na zkoušku“ je zdarma. Žádné složité reklamace, žádné stornovací formuláře, žádný stres hned na první svátek vánoční. A o to jde především.

Nevíte, co k Vánocům a zoufale vám chybí inspirace?

Podívejte se na stránky OREA HOTELS, provozovatele největší sítě hotelů v Česku. Z jejich nabídky pro vás vybíráme tipy na dárkové poukazy:

Až na vrcholky hor!

Vydejte se do Krkonoš a nechejte se hýčkat! Ideální dárek pro milovníky hor a aktivního odpočinku. V ceně jsou zahrnuty dvě noci pro dvě osoby v luxusním OREA Hotel Horal, volné vstupy do bazénu, římských lázní, páry, wellness procedura i luxusní čtyřbodová večeře.

Ty a já, jen my dva

Láhev sektu, čokoládové pralinky, luxusní pokoj a… jen vy dva! Užijte si pobyt ve čtyřhvězdičkovém krkonošském OREA Vital Hotelu Sklář! Čeká na vás třeba slavnostní večeře, masáž lávovými kameny nebo pány vstup do Chlapské cukrárny! Součástí jsou i volné vstupy do sauny, bazénu nebo parních lázní.

Poukaz na konzumaci výtvarného díla

Darujte unikátní gastronomický zážitek! Gurmánská restaurace A La Carte v OREA Hotelu Voroněž I je špičkou ve svém oboru. Zažijte tu třeba romantickou večeři ve dvou a ochutnejte jídlo připravené z exkluzivních surovin a s obrovskou péčí.