Podle zákoníku práce se ten vymezený čas, který trávíme mimo své pracoviště, u moře, sbíráním hub na chalupě nebo obdivováním památek ve světových velkoměstech, jmenuje „dovolená na zotavenou“. Předpokládá se tedy, že jejím účelem je odpočinout si a nabrat síly. Opravdu se ale z dovolené vracíme šťastnější, než jsme byli předtím? Nizozemští vědci zjistili, že ani ne.

  • Během studie, které se zúčastnilo více než 1 500 Holanďanů, se ukázalo, že vůbec nejvíc štěstí pociťujeme ve chvíli, kdy dovolenou plánujeme a těšíme se na ni. Tento pocit nás může pozitivně ovlivňovat až dva měsíce dopředu.

"Nešťastný" návrat

Naopak po návratu z dovolené pociť štěstí rychle spadne na svoji obvyklou bazální úroveň. Nezáleží na tom, jak skvěle jsme si na dovolené užívali, co všechno jsme viděli a jak jsme si odpočinuli. Nezáleží ani na tom, jestli jsme byli v Thajsku na pláži nebo sekali trávu na chalupě. Do práce se zkrátka vracíme otrávení. A není divu: návrat k běžné rutině není nic příjemného a na většinu z nás navíc po návratu čeká spousta nahromaděné práce a přetékající e-mailová schránka.

  • „Dovolená přináší lidem štěstí,“ prohlásil vedoucí výzkumu Jeroen Nawijn. „Ale zjistili jsme, že lidé, kteří dovolenou teprve plánují, vykazují známky dlouhodobě zlepšené nálady, zatímco na ty, kteří se z ní vracejí, nemá takřka vůbec žádný efekt.“

Studie navíc neukázala vůbec žádnou souvislost mezi tím, jak dlouhou dobu na dovolené trávíme, a naším pocitem štěstí. Protože nejvíc štěstí podle vědců pramení ze samotného těšení na dovolenou, možná nejvýhodnější je podniknout několik kratších dovolených ročně. (Kafe už na toto téma nedávno upozornilo v článku Toužíte po dlouhé dovolené? Možná ji nepotřebujete! ).

  • „Co můžete jako jednotlivec podniknout pro to, abyste si dovolenou co nejvíc užili? Snažte se vytěžit co nejvíc z předdovolenkového těšení,“ navrhuje Jeroen Nawijn. „Můžete si například pořídit několik cestovních průvodců a předem si nastudovat všechno o místech, která se chystáte navštívit.“ A především: až se po dovolené budete vracet do práce s náladou na bodu mrazu, mějte na paměti, že v tom nejste sami.