Britští učenci se v posledních letech pustili do velmi sympatické věci: snaží se do svého bádání zapojit širokou veřejnost.

„Obyčejní“ lidé tak třeba mapují výskyt ptáků či stromů ve svém okolí. Z ohromného množství „banálních“ údajů se dají vyvodit neocenitelné závěry: třeba mapa výskytu ovocných stromů na ostrovech sadařům umožňuje co nejlépe plánovat výsadbu nových odrůd.

Nyní je tu však novinka, která si nepochybně vyslouží ještě větší zájem veřejnosti. Na webové stránce Snapshot Serengeti najdete miliony fotografií ze stovek fotopastí, které vědci po celé tanzanské rezervaci rozmístili. Fotopasti reagují na pohyb: jakmile ho zaznamenají, udělají vždy tři snímky.

Na stránce www.snapshotserengeti.org si je může každý prohlédnout a přidat k nim svůj komentář. Očekává se, že lidé napomohou identifikaci vyfocených druhů, vysvětlení jejich momentálního počínání apod.

Řada záběrů je naprosto unikátní, zejména pokud jde o páření. Jiné jsou spíš legrační: třeba očichávání kamery (hodně fotek zachycuje čumáky těsně před objektivem) nebo jejich značkování. Spojenými silami vědců a laických pomocníků má vzniknout nový obraz života v rezervaci.