Pro Thajce je slon symbol národní hrdosti – nakonec země ho dlouho měla i ve znaku. Tlustokožci zde požívají velké úcty (jaké by se v Čechách jistě dostávalo lvům a na Moravě orlicím, jen kdyby se tam vyskytovali). Počet slonů a jejich spokojenost se v Thajsku dokonce považují za důležitou věc vypovídající o blahobytu země.

Škola boje, tance a fotbalu

Tady v historické Ayutthayi ležící asi 80 kilometrů severně od Bangkoku je slon hýčkaný společník turistů a předmět pýchy cvičitelů – mahútů. Krásně vyzdobení tlustokožci vozí hosty mezi třemi zdejšími paláci (žilo tu 33 králů), několika pagodami a kláštery. Jezdí na nich i usměvaví mniši v šafránově žlutých hábitech.

Nešťastní tlustokožci zde byli dokonce nuceni obcházet auta čekající na křižovatkách a v žebravém gestu jim strkat chobot s miskou na peníze do okének!

„Sloni jsou naše pýcha, naši přátelé,“ pravil však nedávno starosta thajské metropole a připravil program Chang Yim (Usměvavý slon). V jeho rámci byl tlustokožcům zakázán vstup na nebezpečné silnice, do zábavních parků i na další pro ně nebezpečná místa Bangkoku. Za porušení zákazu čeká majitele zvířat pokuta a vězení.

To by ovšem samo o sobě nestačilo – sloni a jejich mahúti se také potřebují nějak živit. Stát proto zřídil zvláštní „útulek“ na venkově, kde mají zdarma plnou penzi a jejich ošetřovatelé dostávají alespoň minimální plat. Zatím se sem uchýlilo (nebo bylo úředně odsunuto) asi 40 mahútů se svými slony. Očekává se však, že zájem rychle poroste.

Vznešený a krásný

  • Asijští sloni jsou o něco menší než jejich afričtí příbuzní a hlavně jejich uši jsou o dost menší. Slonice obvykle nemají kly. Dožívají se vysokého věku (zaznamenaný rekord je 86 let).
  • Thajci tvrdí, že sloni jsou vznešení a krásní, mimořádně inteligentní a schopní tvůrčího myšlení. Obecně známá je skvělá paměť tlustokožců. V Thajsku se užívá rčení Slon nikdy nezapomene.
  • Také proto tam má každý slon jediného celoživotního ošetřovatele a cvičitele – mahúta. Tlustokožec je s ním od tří let svého života prakticky ve dne v noci: pracuje s člověkem, učí se, jí a také si hraje. Pokud slon svého mahúta přežije, propadá trudnomyslnosti a odmítá dále pracovat.
  • Po staletí je slon symbol a národní zvíře Thajska. Mapa země prý připomíná hlavu slona s chobotem. V bílé variantě na rudém pozadí byl slon na vlajkách králů Siamu. Všichni bílí sloni v zemi ostatně dodnes ze zákona patří panovníkovi, který má svůj vlastní „sloninec“.
  • Bílí sloni jsou ovšem vzácní tvorové, kteří se objevují pouze velmi zřídka. Jejich výskyt je považován za předzvěst dobrých časů. Pověrčiví lidé se nechávají bílými slony překračovat, prý to přináší štěstí.
  • V zemi se také slaví Národní den thajských slonů; připadá na 13. března.