Průzračnost a čistota chorvatského Jadranu přitom není žádný reklamní trik. Okouzlující barva je dána faktem, že je ve vodě poměrně málo planktonu a naopak vcelku vysoký obsah soli.

Díky tomu je moře i rájem potápěčů: dobrá viditelnost bývá až 40 metrů pod hladinou!

Kvalitu vody potvrdil ve své době oceánolog Jacques-Yves Cousteau, podle jehož výzkumů je zde nejlepší z celé středomořské oblasti.

Po řadu let ji hlídají pravidelnými rozbory vzorků z téměř tisícovky míst podél pobřeží. Jejich výsledky najdete na internetu (www.izor.hr/bathing), stejně jako třeba výstupy z kontrol v chorvatských kempech. Obojí tradičně vychází skvěle.

V Top Ten století

V posledních letech zažívá země velký turistický rozmach, který je dán investicemi do hotelů, akvaparků a nejrůznějších dalších atrakcí.

Díky nim si zde můžete vychutnat dovolenou zcela podle svého gusta: počínaje raftingem přes návštěvu Plitvických jezer, spoustu cyklistických výletů a létání balonem či jachting až třeba po labužnický odpočinek na agrostatku.

Kvůli šíři nabídky a její kvalitě ostatně nedávno britský deník The Times zařadil Chorvatsko mezi „deset nejlepších turistických destinací 21. století“.

Trocha čísel

  • Oficiální název: Chorvatská republika (Republika Hrvatska)
  • Hlavní město: Záhřeb (Zagreb) – 800 000 obyvatel
  • Rozloha: 56 594 km2
  • Počet obyvatel: 4,4 milionu (v západní Evropě pak žije další asi milion Chorvatů)