Ochrana před rozmary počasí byla hlavní funkce nejrůznějších huček, které lidé odedávna nosili na hlavě. Později si v bitvách muži lebku chránili před úrazem koženými či plechovými přilbicemi, které antika uznávala i jako symbol mužnosti.

Vojenská přilba, jež se vyvíjela několik tisíc let, bývala i výrazná okrasa stejnokroje. Také klobouky mají dlouhou historii: výrobky ze slámy a kůže znali již ve starověké Mezopotámii a Řecku, v Římě je dávali otrokům propuštěným na svobodu.

Zlaté časy kloboučníků v Evropě začaly v 15. století – zjistilo se, že pokrývky hlavy nejen slouží, ale i sluší. Objevily se tzv. burgundské čepce, heniny, vysoké klobouky ze škrobeného plátna nebo tvrdého papíru potažené různými látkami.

Jeho historie sahá až do 17. století, ale proslavil se o dvě století později, když se stal vyhledávanou pokrývkou hlavy dělníků pracujících ve sluneční výhni na stavbě Panamského průplavu. Americký prezident Franklin Roosevelt si ho v roce 1906 přivezl z návštěvy staveniště jako suvenýr, fotografie se dostala do novin a vznikl panamák…

Pletačky dokončí jeden klobouk denně a dostanou za něj pár dolarů. Jejich výrobky pak putují do továrny k barvení, lisování, žehlení a zdobení. To se již cena panamáků pohybuje ve stovkách dolarů; za ty nejkvalitnější se v Evropě platí okolo 1 000 dolarů.

Parádní, vzdušnou a lehoučkou pokrývku hlavy nosili například britský premiér Winston Churchill, americký prezident Harry Truman, spisovatel Ernest Hemingway a herec Paul Newman.

Kšiltovka, součást profesního oblečení šoférů, portýrů nebo domovníků, přišla na svět v 19. století, ale rozšířila se až ve 20. a 30. letech minulého století zásluhou obliby basketbalu v USA a kriketu ve Velké Británii. V posledních letech její prapor pozvedli rapeři.

Ochrana hlavy je vyžadována ve většině průmyslových odvětví, kde je možnost poranění, nebo při práci ve výškách. Denně ji nosí miliony lidí. Různými přilbami si hlavu chrání také policisté, hasiči, vojáci i sportovci.

Proti generacím minulým jsou ty dnešní spíše prostovlasé. A přitom zhruba před 100 lety chodili světem bez pokrývek hlav pouze žebráci.

Chcete se odlišit od davu? Neváhejte a sáhněte po klobouku. Je to jedinečný doplněk, který vás šmahem promění v elegantní dámu či přitažlivého muže. Je jedno, zda bude papírový, slaměný nebo látkový – rozhodně budete mít styl!