Kafe.cz doporučuje: Vytiskněte si kalendář!

Chorvatsko je stále nejnavštěvovanější turistickou destinací Čechů, minulé léto přijel do této jadranské země milion cestovatelů z ČR. A statisíce z nich sem jely autem. Magazín Kafe.cz ve spolupráci s Chorvatským turistickým sdružením a časopisem GRAND Life uveřejňuje speciální kalendář. Můžete se podle něj řídit při plánování cesty automobilem do Chorvatska. Zobrazuje totiž dny podle toho, jak moc velký provoz během nich panuje na chorvatských silnicích a dálnicích. Zohledněny jsou třeba i prázdniny v Německu apod. Tento přehled navíc platí pro oba směry, tj. do i z Chorvatska. Stačí, když si tuto stránku vytisknete a můžete začít plánovat. A kamže přesně vyrazit? Poradíme vám tři zajímavá místa....

1. Hvar

Říká se mu »chorvatská Madeira«, protože má mimořádně mírné podnebí. Sníh a mráz jsou tady naprostou výjimkou. Patří k nejkrásnějším ostrovům na Jadranu a jeho kulturní bohatství je mimořádně veliké. Je dlouhý 70 km a celý porostlý bohatou vegetací. Najdete tu borové lesy, levandulové a rozmarýnové háje, olivy či hrozny.

2. Kornati

Skupina 147 malých ostrůvků se rozkládá v jižní části Severodalmatských ostrovů. Naprostý nedostatek pitné vody tu neposkytuje možnost stálého osídlení. Do dnešních dnů tady zůstalo jen pár starých, pouze zřídka používaných stavení, některá z nich byla upravena v jednoduchá pohostinská zařízení pro robinzonský pobyt sportovních rybářů a potápěčů.

3. Cavtat

Městečko s přístavem leží nejjižnější části Župského zálivu asi 20 kilometrů jihovýchodně od proslulého Dubrovníku. Zdejší hotely patří k nejluxusnějším na chorvatském pobřeží Jadranu. Cavtat má dlouhé čisté pláže z drobných oblázků a písku. Až k plážím se táhne krásný borový les. V okolí jsou výborné podmínky pro potápění, jachting a windsurfing.

Tohle je také dobré vědět

  • Chorvatský parlament konečně změnil nařízení, které loni zkomplikovalo cestu do této země. Nezletilé osoby, které tam jely bez zákonného zástupce (třeba s rodinou bratrance), musely na hranicích předložit ověřený písemný souhlas rodiče. Letos už tyhle obstrukce nejsou.
  • Loni vzbudil velký rozruch i zákaz dovozu masa, salámů a konzerv. Letos už neplatí, přesto se do Chorvatska nesmí dovážet více než jeden kilogram potravin živočišného původu na osobu.
  • Varování pro kuřáky: V Chorvatsku začal platit přísný zákaz kouření v restauracích, na pracovištích a úřadech. Zapálit si cigaretu je možné jen ve vymezených kuřárnách či na terasách restaurací. Za porušení zákazu hrozí kuřákům pokuta v přepočtu až 3,5 tisíce korun.