„Pěstuju mák dvaatřicet let, je to pro mě srdeční záležitost,“ říká Jaroslav Mikoláš (57) z firmy Lupofyt.

„Na našich polích u Rakovníka jsme ho mívali čtyři sta hektarů. Letos jsme ale osili jen sto šedesát hektarů, víc se nevyplatí. Nejsou dotace, není odbyt, ceny klesají. Bojím se, aby český mák nedopadl stejně smutně jako český len, brambory a cukrovka.“

Ha, řekne si pozorný čtenář: jak to, že klesá odbyt našeho máku, když je tak jedinečný a v cizině tolik žádaný? Jenomže mák vyvážený z Čech do ciziny dnes má často bohužel kvalitu všelijakou.

„Nelze vyloučit, že falšovaný mák putuje také k našim konzumentům,“ připouští Petr Šimek. Velké tradiční pekárenské firmy sice zřejmě nakupují kvalitní český mák, za malé ovšem nikdo nemůže ručit.

Falšovaný mák se od nás vyváží hlavně na východ – ročně ho tam od nás putují desítky tisíc tun (jistě nelze tvrdit, že je všechen pančovaný). Docela dobře si lze představit, že odtamtud zase směřuje zpátky k nám: hlavně do supermarketů v podobě polského baleného pečiva s nejrůznějšími makovými náplněmi.

„U dovážených produktů bych byl opravdu opatrný,“ potvrzuje Petr Šimek. „Do českého maloobchodu by ale pančovaný mák neměl proniknout.“

„Nepříjemné však je, že ani takový míchaný mák by nebyl ‚nic proti ničemu‘,“ upozorňuje Jaroslav Mikoláš. „V české legislativě totiž není žádné ustanovení, jež by jeho prodeji bránilo. Státní inspekce morfiny nekontroluje.“

Ono to u tradičního českého máku ani nebylo zapotřebí. Morfinů je v něm minimum. Jak čeští narkomani dobře vědí, museli by domácích makovic sníst asi 10 kg, aby pocítili omamný účinek.

„Ani pančovaného máku se z tohoto hlediska nemusíte příliš bát,“ uklidňují odborníci. „Do rauše byste se také dostali až po konzumaci řádově kilogramů. I když, pokud jde o malé děti milující makové buchty…“

Brusele, dej nám Český mák

Jak zachránit pěstování máku u nás? Tedy pokud nechceme nechat věcem volný průběh jako třeba v případě česneku, který se teď u nás horko těžko znovu zavádí a 1 kg stojí i 800 Kč?

„Potřebujeme vyhlášku, jež zakáže používání technického máku jako potraviny a definuje, co to vlastně mák je: především určí nejvyšší přípustné množství morfinů v něm na pětadvacet miligramů na jeden kilogram,“ shodují se experti. „Ta se bude muset samozřejmě pečlivě kontrolovat a případná porušení trestat. Věříme také, že se nám podaří od Evropské unie získat ochrannou známku původu Český mák.“

„Lidi, držte nám palce,“ usmívá se pěstitel Jaroslav Mikoláš. „Vždyť by toho našeho dobrého máku byla fakt hrozná škoda…“

Na spaní i na mlsání

  • Mák se u nás prokazatelně pěstuje déle než 1 000 let (je tedy starší než křesťanství v českých zemích). V lidovém léčitelství to bývala jedna z nejvýznamnějších rostlin.
  • Po staletí byl odvar z maku či makovic používán (zneužíván) jako prostředek na uspání dětí. Zvláště matky, které musely celé dny pracovat na poli, jím napájely svá neposedná batolata. Kdoví, zda to na některých z nás nezanechalo genetické následky. Nejsou ale doklady o tom, že by mák byl u nás zneužíván jako návyková látka i dospělými lidmi.
  • Z technického druhu se vyrábějí nejrůznější léky tlumící kašel a bolest, anestetika pro nemocniční použití a také samozřejmě drogy.
  • Nejvyšší produkce máku v tomto století u nás dosáhla téměř 50 000 t. Loni jsme byli zhruba na polovině, letos některé odhady uvádějí jen 9 000 t! Z toho se asi 3 000 t sní u nás, zbytek putuje hlavně do sousedních států a do východní Evropy.
  • Největší světový producent technického máku je Turecko (v Afghánistánu statistiky nevedou). Primát v oblasti toho potravinářského zatím vytrvale drží Česká republika.
  • Nejvyšší cena máku v tomto století u nás v roce 2008 činila 67 Kč/kg. Letos se pohybuje kolem 20 Kč.
  • Loni k nám bylo dovezeno 4 300 t technického máku, letos to zřejmě bude podstatně více.