Zatímco v jiných podobných památkových městských zónách jsou památky ničeny třeba možností v podstatě neomezeného vjezdu aut (např. Tábor nebo České Budějovice), Český Krumlov do památkové zóny vpouští skutečně jen zásobování a rezidenty.

Český Krumlov s Honzíkem

Výborně je řešený i „autobusový“ vstup. Přijedete na hlavní autobusové nádraží, přejdete silnici, pokocháte se panoramatem města, sejdete do historických uliček, projdete si je, navštívíte zámek, a vyplivne vás to na druhé straně, na Špičáku, kde si můžete nasednout na autobus k odjezdu. Třeba Student Agency, jako my se synem.

Právě příchod od hlavního autobusového nádraží k městu navnadí nejlépe. Vidíte zámek, kostely, staré uličky i řeku s vodáky přímo pod sebou. Je to kouzelné panorama. A když pak zahnete doprava, projdete přes můstek kolem kapličky a vejdete do vyhlídkové zahrady u prvních domů, kouzlo pokračuje.

Pinocchio, vodáci a zorbing

Není divu, že se v Českém Krumlově střídá jeden filmový štáb za druhým. Osobně jsem zde byl při natáčení Pinocchia a vlastně i díky tomu poprvé ochutnal místní specialitu – pstruha na másle.

Tentokrát jsem s Honzíkem navštívil ony křivolaké a úzké uličky znovu. Tady ten starobylý dům v uličce pod gotickým kostelem sv. Víta tehdy byl místem, kde řezbář Japetto vyřezal svého dřevěného kluka, a v jedné z nejstarších osídlených ulic Krumlova, Rybářské, Pinocchia honili jiní nezbední kluci.

Prošli jsme i Náměstí Svornosti, které má pořád svoji neopakovatelnou atmosféru, a na Lazebnickém mostě obdivovali vodáky na jedné straně, vodní zorbing na druhé, umělý ostrůvek, který zde byl letos postaven, i flétnistu pod jednou ze soch. A samozřejmě výhled na hrad.

I přešli jsme na Latrán a do Nového města a pak po Zámeckých schodech nahoru k zámku. Minuli jsme dům, kde z namalovaného okna kouká namalovaný medvěd, abychom pak zamířili k příkopu a podívali se na živého medvěda.

Zámek sám o sobě by stál za samostatný článek – jak vnitřní prostory, tak jednotlivá nádvoří, samozřejmě zahrady s otáčivým jevištěm (naštěstí ještě stále stojí a nebylo odstraněno, jak si kdoví proč někdo přeje), ale i bývalé budovy podzámčí, třeba konírny.

Tip KAFE.cz

Je zde hodně míst k občerstvení, příjemní jsou např. v místní palačinkárně, kde přímo před vámi ugrilují i hamburgery.

Pak už nezbývá, než vyjít z bran zámku zpět do uliček Nového města, kde najdete nejvíce krámků. Ale i minoritský klášter, budovy starého pivovaru, případně příjemné hospůdky. A pak již jen Budějovickou branou vyjdete na poslední můstek, který vás dovede na zmíněný Špičák.

Samotná tahle „procházka“ zabere v podstatě celý den. A to Český Krumlov nabízí i řadu muzeí, výstav, festivalů, letní divadelní představení na zámecké točně, ale také třeba vodácký maraton...

Záleží jen na vás, za čím do Krumlova vyrazíte. Ale pokud vám půjde jen o samotné město a pocit, že jste se v čase vrátili o pár stovek let zpátky, vítejte.