Diskutujte: Přidejte do diskuse akci, o které víte. Bude Svatováclavská slavnost i u vás?

Svatováclavská jízda historických vozidel

Kde: Mladá Boleslav

Kdy: v pátek 28. 9. od 9:00 hod.

Již 10. ročník Svatováclavské jízdy historických vozidel se letos bude konat tradičně na státní svátek, v pátek 28. září. Začne v 9 hodin na Komenského náměstí, samotná jízda začíná v 9:30 a po průjezdu celé kolony veteránů městem budou historická vozidla vystavena na městském stadionu, kde také bude probíhat celodenní doprovodný program.

Mohlo by vás zajímat: Jaký byl sv. Václav, muž z masa a kostí? Proč by se například koně na Václaváku mohl upřímně leknout? Čtěte PODROBNOSTI Z JEHO ŽIVOTA.

Svatováclavská perníková tlačenice v Perníkové chaloupce

Kde: pod hradem Kunětická hora u Pardubic

Kdy: 28. září od 9 do 17 hodin

Malí i velcí návštěvníci si v rámci Svatováclavské perníkové tlačenice sami mohou zkusit vytlačit, vykrojit a upéci staročeský perníček - třeba právě ten s motivem českého krále.
Království perníku otevře své brány v 9 hodin ráno a po celý den až do 17 hodin budou mít příchozí návštěvníci možnost nejen nakoupit u řemeslných stánků, seznámit se s ukázkou tradičního zdobení perníčků či vidět šikovné ruce Mistra řezbáře pana ing. Oldřicha Kvapila při vyřezávání perníkových forem, ale k návštěvě bude lákat i Muzeum perníku s Perníkářskou dílnou Ježibaby (poslední prohlídka začne v 16.30 hodin) a Červená Karkulka.

Svatováclavské slavnosti 2012 a Mezinárodní folklórní festival Český Krumlov

Kde: Český Krumlov

Kdy: 28. 9. - 30. 9.

Vyjmenovat všechno, na co návštěvníky lákají pořadatelé svatováclavských slavností v jednom z nejkrásnějších jihočeských měst, by znamenalo dlouhý seznam. Prostudujte si podrobný program, který bude probíhat hned na vícero místech ve městě. Zahrnuje kromě tradičního jarmarku také vystoupení účastníků Mezinárodního folklórního festivalu, která budou probíhat na náměstí Svornosti už od pátečního odpoledne.

Tip kafe.cz: Páteční koncert folkově-renesanční skupiny Klíč od osmi hodin na náměstí Svornosti a setkání Václavů a Václavek v sobotu v 17:30 tamtéž.

Noční kostýmované prohlídky hradu Bouzov

Kde: hrad Bouzov

Kdy: od 27. 9. večer do 30. 9.

Pořadatelé sice nelákají na klasické svatováclavské slavnosti, ale děti budou 100% nadšené. Na návštěvníky čekají od 18:00 hodin večerní kostýmované prohlídky hradu. Ničeho se nebojte a navštivte hrad v čase, který patří čarodějnicím, upírům, čertům a jiným nadpřirozeným bytostem.

Kde se dozvíte všechno: Desítky akcí po celé republice o tomto prodlouženém víkendu najdete ZDE.