Diskutujte: Máte pro ostatní nějaký zajímavý „orlický“ tip?

Vztah ke stanování máme v redakci jasně polarizovaný. Zatímco Katku by do stanu nikdo a na nic nenalákal, Janě dobrodružné stanování zas až tolik nevadí. Protože několikrát v posledních letech stanovala u Orlíku – přehrady v jihočeském kraji, proslulé čistou, i když pravidelně dost studenou vodou, nabízí 10 užitečných informací. Z místních kempů si vybere snad každý (i velmi náročný klient), je jich totiž kolem přehrady, která vznikala od roku 1954, celkem sedmnáct.

Jak stanovat na Orlíku podle Jany:

1. Už při balení myslete na to, že nad ránem tady bývá velká zima. (Horší jsem zažila snad jen při bivaku pod širákem na šumavském Antýglu.) Na noc se pořádně oblečte a bez karimatky, aby na vás netáhlo od země, ani ránu.

2. Rezervace není potřeba, jestliže jedete pod stan. Nějaké místo v sedmnácti kempech se určitě najde – horší už je to s chatičkami. V kempu Velký vír, který jsme si oblíbili, jsou obvykle na celé prázdniny beznadějně zadané už dopředu.

3. Se dřevem si nemusíte dělat starosti. Zatímco leckde v okolí kempů člověk nenarazí na větší větev, zdejší lesy jsou plné popadaného dřeva vhodného na táborák.

4. Pokud jedete s dětmi, pořiďte si dostatečnou zásobu desetikorun například na stolní fotbal a jiné hry, kterých je v kempech dostatek. Nezapomeňte na mince na sprchu.

5. Kdo nevyrazí pro čerstvé koblihy do prodejen v kempech včas, ten se musí spokojit s rohlíky.

6. Zastihne-li vás nepřízeň počasí a nevíte, jak se ohřát, jeďte do nedalekého aquaparku v Příbrami a usaďte se ve vířivce, zatímco děti si budou užívat atrakce.

7. Zámek Orlík a hrad Zvíkov jsou úžasné, ale jestliže je dokonale znáte, zkuste objevit jen pár kilometrů vzdálený vodní zámeček Blatná. Mimochodem... Nádhernější květinovou výzdobu nádvoří jsem ještě nikde neviděla. Ve vodním příkopu krásně květou lekníny a parkem se prohánějí ochočení mufloni.

8. Jestliže patříte mezi mlsaly, zajděte si do cukrárny v Čimelicích. Fantastické dortíčky pak můžete rozchodit na 19 km dlouhé naučné „Alšově stezce“ mezi Čimelicemi a Miroticemi. V Miroticích je Muzeum Mikoláše Alše. Berete-li si sebou kola, většina místních cyklostezek je sjízdná na treku.

9. Po celé Orlické přehradě se můžete přepravovat pravidelnou lodní dopravou. Tak například zámek Orlík se kdysi tyčil nad krajem ve výšce 60 metrů a stále se nad vámi při cestě lodí bude impozantně tyčit (foťák v pohotovosti!). Otevřený je pro veřejnost kromě pondělka od 9:00 do 18:00 hodin, základní vstupné je 60 korun.

10. Všude kolem jsou památky, které stojí za prohlédnutí. V nedalekém Písku je nejstarší dochovaný český most (13. století), blízko je však například do Třeboně, do Strakonic, do Českých Budějovic.

REKREACE ROH – dovolená v Tatrách jako tenkrát - retro pobyt typu „Anděl na horách“ ZDE