Diskutujte: Pod těmito články o cestování, které se budou pravidelně objevovat každý čtvrtek, bychom rádi četli vaše tipy na výlet po České republice, dobrozdání na kempy, restaurace, cyklostezky, turistické trasy i jakékoliv další poznatky, které na svých trasách posbíráte. Podělte se s ostatními.

Na první pohled ani není patrné, že by zdejší přívětivé lesy mohly skrývat tak hustou síť cyklostezek, že bylo pro lepší přehlednost nutné vyznačit vlastní okruhy, nezávisle na oficiálních cyklotrasách. Když se ale do nich vnoříte, nestačíte se divit, jak rozmanité možnosti pro výlety se před vámi otevřou.

Celkem devět okruhů – odlišených přehledně barevnými značkami – má souhrnnou délku kolem 140 kilometrů. Každý okruh sám pak přibližně dvacet až třicet kilometrů, dají se pochopitelně kombinovat podle libosti, takže nudit se rozhodně nebudete.

Poněkud netradiční jméno získal mikroregion podle Toulovcových maštalí, pískovcových útvarů ukrytých v lese. Pověst praví, že se zde skrýval loupeživý rytíř Toulovec (další pověst zase přisuzuje nedalekému půvabnému zámečku Nové hrady poklad ukrytý ve zdi). Ve skutečnosti pískovcové útvary mnohokrát posloužily místním obyvatelům jako úkryt před nebezpečím a nepohodou.

Trasy cyklistických okruhů vedou převážně po zpevněných lesních nebo polních cestách, zvládnou je větší děti i průměrně zdatní cyklisté. Najdou se však i náročnější úseky v lese, kdy se budete muset vypořádat s občasnými kameny nebo kořeny na trase. Je tedy vhodnější horské kolo než trekové a určitě si vezměte helmu kvůli bezpečnosti a také cyklistické rukavice, jinak vás budou po náročnějších sjezdech bolet dlaně od řídítek. Pochopitelně se vyplatí i náhradní duše do kola, kdyby na vás zautočil nějaký ostřejší kámen.

Tip na občerstvení:

  • Utopenec v tradiční hospodě u Toulovce, na kterou nedají dopustit ani cyklisté, ani čundráci. Teče kolem ní potok a čas se tam zastaví...

Tip na výlet pro romantiky:

Po oficiálních cyklostezkách (žluté tabulky) se dostanete na kole do nedaleké Litomyšle (cca 25 km, podle toho, odkud vyjedete), která se pyšní rozlehlým zámkem s pěti turistickými prohlídkovými okruhy. Do 8. července na zámku probíhá mezinárodní hudební festival Smetanova Litomyšl.

Tip na výlet s dětmi:

kousek od Hradce Králové, který máte autem v podstatě na dosah, je proslulá Perníková chaloupka. Turistická atrakce, která vás a především vaše děti zavede do pohádkového světa.

REKREACE ROH – dovolená v Tatrách jako tenkrát - retro pobyt typu „Anděl na horách“ ZDE