Diskutujte: V této rubrice sbíráme od čtenářů veškeré dobré tipy na cestování, včetně tipů na úžasné restaurace, kde se dobře najíst.

Že Máchovo jezero není jezero, ale rybník vytvořený lidským úsilím, to už vám určitě řekli na základní škole během prvouky nebo vlastivědy. Pravda je, že tenhle rybník o rozloze 284 ha má v České republice jen dva větší konkurenty, oba v jižních Čechách.

Co se koupání týče, je to s Máchovým jezerem poněkud vachrlaté. Celkem brzy se při horkých letních dnech objeví ve vodě nebezpečné sinice a se zdravým koupáním je utrum. Tím spíš se pak nabízí příležitost vydat se na nějaký zajímavý výlet do blízkého okolí.

Turistické i cyklistické stezky protkávají zdejší prodyšné borové lesy s typickou jemně písčitou půdou jako pavučina. Mimochodem počítejte s tím, že jde o velmi pohostinné lesy – celkem by se v nich dalo nějakou tu chvíli bezpečně přežít díky tomu, že momentálně nabízejí úrodu borůvek i hub.
Jestliže patříte mezi cyklisty, nepochybně se vyplatí vzít si horské kolo, protože terén je díky písku poměrně specifický. Malé děti v něm moc neujedou a pokud budete tahat přívěsný vozík pro děti, počítejte s tím, že se poměrně nadřete, přestože terén je spíš rovinatý.

Tip na výlet pro cyklisty

  • Cyklostezka kolem Máchova jezera měří 45 kilometrů, začíná v Doksech, kam se také vrací. Stačí na ni trekingové kolo. Vede z Doks kolem hájovny Trojzubec přes Strážiště a Bezděz.

Tip pro milovníky koupání

  • Jak už bylo řečeno, sledujte aktuální stav znečištění vody sinicemi. Jestliže je však koupání povoleno, vzdejte se hlučných hlavních pláží oblíbeného turistického letoviska a na protějším břehu vsaďte na pláž (nebo i kemp s dobrou pověstí) Klůček. Pláž je písčitá, jen je potřeba dávat si pozor na ostré malé šištičky, které padají z borovic. Do vody vede velká skluzavka, na které se vyřádí děti i dospělí.

Tip na výlet pro pěší

  • Nedaleký (cca 20 km po vyznačených turistických trasách) hrad Bezděz neučaroval básníkovi Karku Hynku Máchovi nadarmo. Monumentálně se tyčí nad krajinou a vidět je z veliké dálky. Obujte si dobré boty – závěrečné stoupání ke hradu na žádné žabky není. Hrad je otevřený po celé léto od úterý do neděle 9:00 – 16:00 hodin. Tuto sobotu a neděli se chystá vystoupení skupiny historického šermu Bonus Spiritus – v 11:00, 12:30, 14:00 a 15:30 hodin.

Tip pro gurmány

  • Ve Starých Splavech vyhledejte patřičně hladoví a natěšení na místní lahůdky restauraci Alfa. Vaří tady s láskou a úsměvem jen pět měsíců v roce z čerstvých surovin a specialitou tohoto léta jsou různé druhy zeleniny jako příloha – pochutnejte si například na pečeném lilku.

DOVOLENÁ V ČR a SR se slevou až 58 % - KONKURUJEME slevovým portálům. Doporučuje ATIS ZDE