Diskutujte: Jezdíte do Jeseníků? Máte pro ostatní nějaký zajímavý tip?

Mohlo by vás také zajímat: Česko křížem krážem: Krkonošský Harrachov s Jizerkami nadohled nebo Česko křížem krážem: Třeboňsko na kole (na vlastní kůži)

Hora Praděd je z Karlovy studánky sice nadosah ruky, už po pár hodinách božského klidu v lázeňském městečku budete mít ovšem problém vydat se na ni aktivně stoupat. Ze všeho nejvíc vás totiž pohltí tendence konečně si odpočinout od hektického způsobu života v moderním světě.
Karlova studánka a další lázeňská města v okolí (například nedaleký Jeseník) jsou k odpočinku ideální příležitostí. Když ale naberete síly a poklidný lázeňský život vás přestane bavit, není problém vyrazit všemi směry na turistické nebo cyklistické stezky, kterými je zdejší nádherná příroda protkaná skrz naskrz. Ne nadarmo na území Jeseníků vznikly hned čtyři národní přírodní rezervace: Praděd, Šerák-Keprník, Rejvíz a rašeliniště Skřítek.
Mikroregion má právem do budoucna smělé plány na zvýšení turistického ruchu. Zdejší příroda je nádherná a zajímavých míst i památek nepočítaně, ale zatím se o nich málo ví… Využijte toho a naplánujte si krásnou dovolenou nebo víkend, ještě než turistů přibude.

Tipy Kafe.cz

Tip pro ctitele historie:

Mohutný opevněný hrad Sovinec s přehledem dominuje krajině už od 14. století, patří mezi nejzajímavější stavby severní Moravy. Otevřený je pro veřejnost každý den tradičně kromě pondělka a výhled z jeho 23 metrů vysoké strážní věže stojí za to. Zapomeňte ale na boty na podpatku – nahoru vede 103 schodů!

Tip pro mystiky:

Nesmíte minout Petrovy kameny, kde se podle legend pravidelně slétaly (a prý stále slétají?) čarodějnice na sabat.

Tip pro milovníky hudby:

10. 8. se v Jeseníku koná Javornický Rockfest 2012, přijednou nejen místní rockové kapely. V jesenickém Steak Saloonu proběhne 15. 8. Country hraní i s tradičními tanci.

Tip pro cyklisty:

Zúčastněte se některé z pravidelných Prázdninových vyjížděk s průvodcem, mikroregion Jesenicko letos představil 35 nových cyklostezek (více informací na www.jesenickonakole.cz), na které můžete vyrazit sami, nebo každou neděli s průvodcem. Pochopitelně je však k dispozici mnohem více cyklotras, krásný je například padesátikilometrový okruh Jeseník – Borovník – Lipová Lázně – Na pomezí – Lesní bar – Horní Lipová – Šumná – Dětřichov – Jeseník.

Tip pro turisty:

Absolvujte přechod Hrubého Jeseníku, už teď patří k legendárním prázdninovým zážitkům.

Kde se vykoupat

V příjemně teplém lázeňském bazénu v Lázních Karlova Studánka, který je veřejnosti otevřený denně od 10:30 hodin. Mimochodem heslo „Karlova Studánka – Lázně i pro zdravé“ je výstižné – v nabídce je celá řada rozmazlovacích wellness pobytů.

Tip pro zvídavé:

Zavítejte na zámek Velké Losiny a podívejte se, jak se vyrábí ruční papír. Mimochodem… Víte, že na tomto místě se kdysi rozhořely legendární zinscenované procesy s „čarodějnicemi“, které stály život desítky nevinných žen?

DOVOLENÁ SE PSEM v ČR – „Nezapomeňte doma svého psa, kolo a plavky“
Doporučuje ATIS ZDE