Mohlo by vás také zajímat: Na vlastní kůži: Hevíz, aneb relax u největšího termálního jezera v Evropě

Moravskoslezské Beskydy leží na východě naší republiky na hranici se Slovenskem a Polskem. Nejvyšším vrcholem je Lysá hora s výškou 1 323 m. V roce 1973 bylo toto území vyhlášeno chráněnou krajinnou oblastí.

Nechejte se okouzlit místním folklórem, lidovou architekturou a historií. Beskydy totiž náleží k oblastem s bohatou tradicí, se kterou se tu setkáte na každém kroku.

Místa, která rozhodně musíte navštívit:

Velké Karlovice

Velké Karlovice najdete v podhůří Javorníků a Beskyd. Svou rozlohou 82 km² patří mezi největší obce v ČR, což vzbudí vaši pozornost už při průjezdu (jsou totiž přímo nekonečné). Obec byla založena v roce 1714 Karlem Jindřichem ze Žerotína a v roce 1762 získala svou pečeť. Z této doby se zachovalo několik stavebně kulturních památek.

Tip Kafe.cz
Určitě nesmíte minout zdejší kostel z roku 1754, postavený ve stylu pozdního baroka a to kompletně ze dřeva, bez použití jediného kovového prvku. Při pozdějších rekonstrukcích už ale došlo, sem tam, i na nějaký ten hřebíček. V létě se zde konají prohlídky s průvodcem.

Za návštěvu stojí také kupecký dům sloužící jako karlovské muzeum, které vám přiblíží obraz života lidí v tomto koutu Valašska.

Pustevny

Toto místo se nachází ve výšce 1 018 metrů a bylo pojmenované po poustevnících, kteří zde žili. Pustevnám dominují dřevěné stavby vytvořené v lidovém slohu významným slovenským architektem Dušanem Jurkovičem. Nesou jména Maměnka a Libušín a při pohledu na ně si připadám jako Nastěnka před chaloupkou dědy Mráze.

Zajímavost: O tomto místě se proslýchá, že tu mívaly slety čarodějnice, a aby toho nebylo málo, zdejší podzemní chodby prý ukrývají poklad!

Východním směrem kolem jediného plesa v Beskydech lze dojít k Čertovu mlýnu (1 207 m) s ojedinělými skalními útvary. Hřebenovkou směrem k západu, kolem sochy pohanského boha Radegasta z roku 1931, lze pohodlně dosáhnout vrcholu Radhoště (1 129 m), odkud jsou neopakovatelné výhledy do dalekého okolí.

Tip Kafe.cz
V letní sezoně se na Pustevny dostanete pohodlně sedačkovou lanovkou (nástupní stanice se nachází poblíž hotelu Ráztoka v Trojanovicích).

Hrad Hukvaldy

Jedná se o zříceninu gotického hradu, který byl postavem mezi lety 1257 až 1285 a patří mezi tři největší hrady v ČR. Ve zdejší oboře se často při svých návštěvách procházíval hukvaldský rodák - hudební skladatel Leoš Janáček. Dnes můžete v oboře spatřit daňky a muflony.

Tip Kafe.cz
Každoročně se v letním amfiteátru, který je součástí hradu, pořádá mezinárodní festival Janáčkovy Hukvaldy. Mimo festivalové produkce tu od jara do zimy nabízí návštěvníkům celou řadu zajímavých programů. Můžete spatřit rytířská představení, tradiční hradní strašidla či řemeslné jarmarky.

Chcete také na vlastní kůži zažít luxusní relax v Beskydech?