Hory. Ano, čtete dobře. České hory vám v létě zajistí stoprocentní komfort ze strany provozovatelů chat, hotelů i penzionů. Jak jinak by si měli udržet své návštěvníky do doby, než se zase naplno rozjede zimní sezona? Jedině bezchybnými službami.

Čerstvý vzduch, krásné scenérie, výlety do kopců a voňavých lesů, trekové výšlapy. To všechno vám hory nabízejí. Ani o koupání nepřijdete. V dnešní době je skoro u každého rekreačního centra bazén, případně jiná vodní plocha vhodná k vodním radovánkám. Večery na horách jsou pak úplně nejkrásnější.

  • Romantický západ slunce v příjemném prostředí podhůří a je úplně jedno, jestli si vyberete Krkonoše, Orlické hory nebo Beskydy. Srdeční horalé vás rádi přivítají všude.

Valašsko (dovolená pro jedlíky)

O tomhle kraji nemůžu z vlastní zkušenosti mluvit jinak než v dobrém, jelikož na Valašsku se potkáte snad jen s přátelskými lidmi a naprosto božským jídlem. Kdo si někdy k odpolední kávě nedal frgál nebo štramberské uši, k večeři poctivou bramboračku a k obědu brynzové halušky se slaninou, nepoznal, co je to božské jídlo.

Lidé tu jsou tak přátelští, že se s vámi večer ještě rádi rozdělí o svoji domácí slivovičku a jako bonus vás budou až do noci bavit historkami o místních zvyklostech. Užijete si zde pěší turistiku, ale doma si nezapomeňte ani kolo. Celé Valašsko je protkáno hustou sítí cyklostezek. Na výlet pak můžete vyrazit do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, na Pustevny k soše Radegast, na prohlídku rozlehlého hradu Hukvaldy nebo do Kopřivnice, kde sídlí muzeum historických automobilů Tatra.

Český ráj (pro milovníky krásných míst)

Dovolená v ráji? Proč ne. Příroda je mocná čarodějka a tady se pěkně vyřádila. Pokud máte rádi krásná místa, rozhledny a přírodu, tady se vám bude opravdu líbit. Srdce se vám bude dmout pýchou, že tahle nádhera vznikla právě u nás.

V Českém ráji se nachází rozsáhlá síť značených tras pro pěší turistiku a stezek pro cykloturistiku. Skalní města, kterých je zde hned devět, jsou doslova rájem pro milovníky horolezectví a koupání tu nabízí velké množství rybníků a koupališť.

Určitě tedy navštivte některé ze skalních měst, třeba známé Prachovské skály. Máte-li rádi rozhledny, pohled na nádhernou přírodu Českého ráje si můžete užít hned z osmi rozhledových míst.

  • Český ráj je prostě ráj na zemi. Já v tom ráji plánuji letos strávit minimálně týden.

Info Kafe.cz:

Vzpomínáte na scény z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny, kde se malý Vašek chtěl stát horolezcem? Převážná část filmu Marie Poledňákové se natáčela právě v Českém ráji.

Rozkoš (pro vášnivé vodomily)

Chcete se v létě opalovat, užívat si vody a sluníčka? Jeďte na Rozkoš. Vodní nádrž, které se s trochou nadsázky přezdívá Východočeské moře, je největší vodní plochou v královéhradeckém kraji. Jestli si tady něčeho opravdu užijete, tak jsou to vodní radovánky. Opalování, plavání, lenošení, plážový volejbal, tenis, rybolov, loděnice, dětské koutky, dlouhý tobogán přímo do vody. To je jen malý výčet toho, co vás u vodní nádrže Rozkoš čeká.

  • A pokud vás vodní hrátky přestanou bavit, okolí nabízí bohaté možnosti, jak si užít volné chvíle i jinak. Naučné stezky, okolní přírodní krásy, četné historické památky, hrady, zámky a muzea si zde užijete do sytosti.
  • Líbit se vám bude určitě v Babiččině údolí, Barunčina vyhlídka u Hořiček nebo zámek Ratibořice.

Šumava (pro cyklisty)

Jestli existuje v České republice nějaký cyklistický ráj, je to právě na Šumavě. Díky přibližně 500 km značených cyklistických stezek si zde výlety na kole opravdu užijete a kdyby vás cyklovýlety přestaly bavit, i pěších tras je na Šumavě přes stovky kilometrů.

  • Na Šumavě byste určitě měli navštívit Boubínský prales, vodní nádrž Lipno, kde se budete cítit jak v nějakém přímořském městečku, nebo Obří hrad, kam vás dovede zajímavá naučná stezka Keltové na Šumavě.

Tip Kafe.cz:

Výlet k vodopádu Bílá Strž, který je 13 m vysoký, je opravdovým zážitkem, stejně jako výšlap na nejvyšší vrchol Šumavy, Gross Arber neboli Velký javor, na který se pohodlně dostanete z německé strany Šumavy.

  • Ať už pojedete kamkoli, přeji vám jen samé příjemné zážitky, hezké letní počasí a šťastné návraty.

Fotografie z vašich výletů můžete nahrát do fotogalerie Kafe.cz.