Většina z nás si myslí, že se v Evropě už nemůžou vyskytovat neznámí velcí živočichové, které by vědci neměli na seznamu šelem.

Spousta Angličanů se ale dušuje, že tomu tak je a že tu „šílenou obludu“ viděli na vlastní oči! Vše začalo někdy v 70. letech minulého století. Hned několik farmářů z oblasti kolem města Exmoor hlásilo, že obrovská černá šelma napadla jejich zvířata. Někteří našli ráno mrtvé králíky a slepice, jiní dokonce zahlédli krvelačnou bestii, jak divoce rdousí jejich ovce! A dostali strach o vlastní život…

Roku 1983 dospěla situace do tak kritického bodu, že vláda nechala uspořádat monstrózní lov a vyslala na místo speciálně vycvičený oddíl nejlepších odstřelovačů: měli zvíře najít a co nejrychleji zlikvidovat.

Vojáci ho sice během třítýdenního náročného stopování několikrát zahlédli, ale zastřelit se jim ho nepodařilo. „Ten živočich byl velmi opatrný a vynikal nezvyklou inteligencí,“ líčil jeden z odstřelovačů.

Stvůry s modrýma očima

Lidé tvora zvaného exmoorská bestie popisují jako křížence levharta a pumy, ale nejčastěji jako zcela neznámý druh kočkovité šelmy, která má větší hlavu, delší uši i končetiny a děsivé modré oči! Vědci těmto tvrzením nepřikládají velkou váhu a stále se domnívají, že jde o zvířata vypuštěná nezodpovědnými chovateli do volné přírody.

Vzhledem k počtu jejich hlášení v průběhu mnoha let (vůbec první pochází od novináře Williama Cobbetta z 18. století!) však nemůže jít ani o jednoho či dva jedince, ale zřejmě o mnoho podobných nebezpečných zabijáků.

Stejného názoru je i odborník a očitý svědek v jedné osobě, britský zoolog Trevor Beer: ani on totiž nedokázal identitu tvora určit. „Kříženci levharta a pumy jsou většinou zdegenerovaná a života neschopná zvířata, což neodpovídá jejich zmiňované inteligenci.

Nelze tedy zcela vyloučit, že se jedná o zcela neznámé predátory,“ připouští s tím, že záhada bude vyřešena teprve ulovením některé z těchto nebezpečných koček.

Anglická příšera č. 2

Tak se přezdívá „pumě ze Surrey“, jež byla poprvé spatřena 18. července 1962 u Londýna. Plenila kurníky farmářů v hrabstvích Surrey i Hampshire, později nacházeli zabité a napůl sežrané ovce, v lesích pak zbytky jelenů a srnců. Nalezené stopy vykazovaly podobnost s pumou, ale byly třikrát větší! Příšera vyvolala hysterii a mnozí lidé se stěhovali z oblasti pryč. V roce 1968 se ovšem po ní slehla zem a je tomu tak dodnes. O tomto fantomu bylo nashromážděno rekordních 362 ověřených svědectví!