Podle jedné legendy vznikl zcela náhodně. Mělo se tak stát roku 2737 před naším letopočtem. Čínský císař Šen-nung tehdy cestoval po své říši, když mu během odpočinku pod divokým čajovníkem do šálku s převařenou vodou spadlo několik lístků.

Odvážně se napil. Možná také zapůsobilo neodolatelné aroma: panovník byl rozhodně nadšen a začal slávu čaje šířit.

Také Číňané měli své obřady, ale ty se v původní formě nedochovaly.

„První šálek svlažuje mé hrdlo a rty, druhý šálek zahání mou samotu a nudu, třetí šálek zavlaží můj ztěžklý vyschlý mozek a vyplaví z něj tisíce záhadných, nových ideogramů a myšlenek, čtvrtý lehce zvlhčí celou mou bytost a s potem odplynou trápení a pohromy celého života,“ zní úryvek z veršů čínského básníka Lu Tchunga, který proslul láskou k čaji.

Jeho slova možná sílu nápoje až příliš opěvují, přesto se blahodárné účinky čaje popřít nedají. Leccos naznačuje fakt, že se k němu uchylují lidé skolení virózami, aby si tak ve spojení s medikamenty pod peřinou v posteli ulevili.

Jeho pití podporuje snižování otoků, zlepšuje termoregulaci, snižuje hladinu cholesterolu, povzbuzuje tělesnou a duševní činnost…

Čaj své znalce fascinuje také velkým množstvím jemných variací a odstínů vůní a chutí. Navíc nabírá na významu ve stále uspěchanějším čase, kdy nás donutí se v rámci jeho přípravy a popíjení na okamžik zastavit. Balzámem je jeho konzumace v čajovnách, které spirituální relaxaci nabízejí, nebo doma u vonných tyčinek za poslechu relaxační hudby.

Tělesné blaho, i to je čaj!

Význam nápojů pro libido zajímá asi každého. Ví se, že alkohol je pro milování vhodný jen v mírných dávkách, jinak chuť na sex spíše utlumí, káva sice zvyšuje aktivitu a povzbuzuje, na noc ale není žádoucí.

Čaj má v tomto směru příznivý vliv: někteří nadšenci popisují, že blahodárná tekutina rozechvěje emoce a buňky v těle začnou přímo tančit… Čaj může uvolnit příslušné čákry, což jsou podle jogínské tradice důležitá místa, jakási energetická centra ovládající tělo.

Prožitky milování se pak prý odvíjejí právě od těchto čáker. Konečně, jak zbožňovatel čaje Lu Tchung končí svou báseň? „Sedmý šálek – už nemohu pít víc, lehký svěží vítr mi hladí a ovívá mé tělo, nekonečný, jasný klid.“

Proč dnes nevoní?

  • Nepříjemný pach – nečistá voda
  • Voní, ale nechutná – nedostatečně vylouhovaný čaj
  • Kal na hladině – těžké kovy ve vodě
  • Hořký čaj – příliš dlouho louhován
  • Tupá chuť – zalitý tvrdou vodou