Ale ano! Dům Ing. Arch. Pavla Fojta nemá přípojku elektřiny, plynu ani vody a přitom funguje jako každá jiná domácnost. Pozoruhodná stavba se nachází kousek za velkoměstem doslova na samotě u lesa.

„V roce 2001 jsme se s manželkou rozhodli postavit rodinný dům, který by splňoval naše představy o zcela nezávislém bydlení propojeném s okolní přírodou,“ říká Pavel Fojt, který se od roku 1990 zabýval výrobou modelů architektury, nyní se věnuje výrobě reklamního značení.

„Vlastnili jsme totiž parcelu na okraji Prahy uprostřed přírody, ale bez sítí. Tehdy nebyla možnost je vybudovat.“

„Největší spotřebič je tady lednička, ta běží pořád,“ potvrzuje Pavel Fojt. „Za den spotřebuje zhruba nula celá osm kilowatthodin. Pereme, když svítí sluníčko, pračku máme připojenou na teplou vodu, tak šetříme za její ohřev.

Za běžný den v zimě spotřebujeme tři až pět kilowatthodin, v létě je to více o filtraci bazénu, která je náročná na spotřebu proudu: deset až dvanáct kilowatthodin.“

Jenže za kolik?

A jsme u toho, jestli se to finančně vyplatí. Je totiž zřejmé, že pořízení použitých technologií nebylo levné. Nejdřív oba manželé shodně uvádějí, že je to v konečném důsledku spíš dražší, než kdyby byli připojeni k ČEZ nebo jinému poskytovateli elektřiny.

I kvůli tomu, že dotace pro takovéto projekty byly v roce 2010 zrušeny. Třeba jen baterie stojí 100 000 Kč, přičemž jejich životnost činí zhruba 15 let.

Později se ale dostáváme k faktu, že svítit ze slunečních paprsků nemusí být dražší.

Fojtovi potvrzují, že veškeré technologie je stály zhruba milion korun. Výdaje za naftu do dieselagregátu plus útrata za propanbutanové láhve na vaření a dřevo do krbu je ročně nevyjde na více než na 17 000 Kč.

Je třeba zdůraznit, že značné prostředky lze ušetřit za parcelu, protože nemusí být stavební a s přípojkami! Třeba pozemek o výměře téměř 600 m2 se dá v podobné lokalitě s přípojkami koupit i za 2,5 milionu Kč, bez inženýrských sítí jako zahrada na samotě o téměř shodné ploše za 800 000 Kč, tedy o 1,7 milionu méně.

Systém tak může být zajímavý pro toho, kdo se rozhodne stavět a výhodně pořídí parcelu. Rozhodně také naučí vážit si každé kilowatthodiny.

K tomu nás tuzemské energetické podniky, kde se velmi malá spotřeba kvůli různým dalším poplatkům za dopravu elektřiny, pronájem jističů apod. na fakturách a účtech stejně moc neprojeví, příliš nemotivují…