Když projíždíte Burgenlandem, všimnete si hned, že je jiný než ostatní části Rakouska. Vesničky na vás dýchnou atmosférou bohaté minulosti sahající až do doby římské. Krajinu můžete skvěle poznávat na kolech díky rozmanité síti cyklostezek v délce 2 500 km, ale třeba i z koňského hřbetu.

Patříte-li mezi požitkáře, kteří nová místa nejraději „ochutnávají“, potěší vás mimořádně pestrá nabídka bioproduktů a selských pokrmů. Zdejší vína patří podle expertů k nejlepším na světě. Absolutní rarita mezi nimi je Uhudler, který chutná tak výrazně po lesních jahodách, že zamotá hlavu i zapřisáhlým abstinentům.

Lázně místo ropy

Stegersbach donedávna nepatřil k turisty příliš vyhledávaným cílům. Pak kohosi napadlo, že by na zdejších rozlehlých pozemcích mohla být naleziště ropy. I hledalo se a bohatství přišlo. Nikoli však díky ropě, nýbrž díky rozsáhlým termálním pramenům.

Do převážně vinařského a zemědělského městečka vnesly život a začaly sem mířit davy turistů z celé Evropy. Vznikly tu „rodinné lázně“, kde najdete 2 200 m2 saun a relaxačních ploch a 14 bazénů s různou teplotou vody a hloubkou, vlnami nebo stometrovým toboganem. Stojí tu čtyři hotely, které jsou svým zaměřením unikátní a každý z nich má vstup přímo do lázní.

Zatímco například nejrozsáhlejší hotel Allegria je speciálně určen pro rodiny s dětmi (pokud se týká dokonalého zázemí i nižší ceny), sousední komplex se vyznačuje maximálním luxusem. Další resort nabízí ubytování v romantickém a útulném stylu a vyhledávají ho především mladé páry nebo starší lidé toužící po klidu.

A fajnšmekři, kterým nestačí lázně a sauny, ale hledají ještě něco více povznášejícího a exotického, automaticky zakotví v hotelu Larimar. Tady se pro změnu dočkají kompletní péče ve stylu tradiční čínské medicíny včetně masáží a cvičení qi gong s čínskými mnichy.

Golf nejen pro VIP

Stegersbach však nejsou pouze lázně. Rozsáhlé pozemky se za posledních pár let proměnily v největší rakouské golfové hřiště s 50 jamkami. U našich sousedů už dávno neplatí, že golf je výsadou celebrit a nejbohatších vrstev.

Golfové autíčko (vzhledem k opravdu rozsáhlým plochám tu je takřka nutností) a výbavu vám tady zapůjčí v každém hotelu a ani fakt, že na hřišti nebudete mít nažehlené tričko s límečkem či značkové plátěnky, není v žádném případě ostudou.