V době úsporných opatření, kdy mnoho maminek muselo oželit porodné a vláda kvůli 2 miliardám Kč ve sporu s lékaři málem vyhlašovala výjimečný stav, se mnozí ptají: není to zbytečný luxus?

Propojování osobních údajů z různých databází a bez výslovného souhlasu osoby, jíž se tyto údaje týkají, je zákonem o ochraně osobních údajů přímo zakázáno.“

Není ale pravda, že to jinde nejde. Například ve Švédsku, v Nizozemsku, Dánsku, Finsku a na Islandu už takto poslední sčítání lidu v roce 2001 proběhlo, nově se připojí Rakousko.

Kritikům klasické formy sčítání lidu svítá naděje: podle ČSÚ by se šetření kolem roku 2020 mohlo uskutečnit za pomoci soustavy takzvaných základních registrů. V České republice se uvažuje o vytvoření čtyř: registr obyvatelstva, osob, územních identifikací a registr adres nemovitostí. Statistici ovšem upozorňují, že tyto registry nebudou obsahovat tolik cenných údajů jako při dosavadním sčítání.

Novinky při sčítání 2011

  • Přibude dotaz na registrované partnerství.
  • Ve formulářích nebudou žádné otázky na vlastnictví ledničky, automobilu, chaty, televizoru ani dalších věcí – kromě otázky na vlastnictví osobního počítače a připojení k internetu.
  • Nově bude možno vyplňovat elektronické sčítací formuláře na internetu a odesílat je on-line nebo prostřednictvím datových schránek.

Další informace k tématu Sčítání lidu, domů a bytů

Proč se sčítání dělá?

  • Dopravní obslužnost – informace o tom, kam lidé cestují do zaměstnání a do škol, slouží k plánování počtu autobusů, vlaků a tramvají, kam a jak často mají jezdit.
  • Hasiči – data pomáhají zpracovat krizové scénáře a poskytují informace o domech (počet bytů, přípojek, počet pater).
  • Povodně – při evakuacích se ví, kolik lidí žije v dané oblasti a jaké mají domy. Ovšem pokud se výzkum provádí jednou za 10 let, je otázka, nakolik jsou data aktuální! Navíc údaje o počtu obyvatel by měly mít obecní úřady.
  • Školy a školky – díky datům lze vypočítat, kolik dětí v konkrétních oblastech doroste.
  • Sčítání lidu pomáhá pracovnímu trhu, zjišťuje složení národnostních menšin, získá přehled zájmu o služby pro podnikatele, zjistí jaké mají lidé skutečné bydliště, kde obyvatele otravuje hluk a podobně.