Sedím v zešeřelé místnosti. Muž přede mnou, pomenší padesátník, mi říká: „Až se budete cítit náležitě soustředěná na energii, kterou vám předám, zavřete oči.“

Dotkne se oběma rukama mých ramen a mírně ale nepříjemně zatlačí. Minuty běží a já se najednou začínám sama sobě tak nějak ztrácet. Je mi dobře…

Zbavil mě migrén i špatného manžela

„K biotronikovi Janu Kozímu chodím už pět let. Strašně mě bolely záda, to je ale už dávná minulost. Stejně tak migrény.

Zato jsem našla sílu k rozhodnutím, která jsem nebyla schopna udělat celé roky: rozvedla jsem se a dnes mám jiné spokojené manželství,“ popisuje paní Jana.

Léčitel s ní přitom její problémy nikdy neřeší. „Nemluví, jen mi předává energii, o níž říká, že je vitální,“ upřesňuje.

Ale co to vlastně biotronika je a jak to oni zázrační lidé dělají, že vám pomůžou od bolesti, aniž by použili prášky či cokoli jiného?

„V podstatě se jedná o cílené vyzařování lidského organismu. Dokážeme rozpoznat energetické toky v těle a podle toho, kde je nerovnoměrnost tohoto proudu, najít zdravotní problémy. Náš cíl zkrátka je odstranit všechny možné vzniklé bloky,“ vysvětluje Jan Kozí.

Uzdravujeme i na dálku

Funguje prý ale pouze jako jakýsi prostředník, sílu mu dodává Universum.

„Dobrý biotronik by měl být velice silný vysílač, který dokáže měnit tělesný stav dané osoby na stovky kilometrů daleko či dávat do pořádku nikoli jednotlivce, ale rovnou celou skupinu lidí,“ dodává Jan Kozí.

To už paní Jana vytahuje z kabelky fotografii mladé ženy. „Je to moje dcera a trpí téměř neustálými křečemi v břiše. Lékaři si s ní vůbec nevědí rady, nic nenašli,“ říká.

Jan Kozí si snímek vezme, ale před námi se do ničeho nepouští. Potřebuje prý naprostý klid. Paní Jana si na mě bere telefon s tím, že se mi ozve, jak to všechno dopadlo. Ale výsledkem si je už nyní jistá…

Platí v tomto případě snad známé rčení Víra tvá tě vyléčí? Lékaři úspěšné výsledky biotroniků považují za důsledek placebo efektu a stejně tak nevěří na léčení nějakou životní energií.

Faktem však zůstává, že v Číně, Japonsku i Indii je známá jako čchi, ki nebo prána a představuje podstatu tamních uzdravujících procesů už po celá tisíciletí.

Čtěte také: