Originální je na tomto filmu především to, jak se v něm pojí některé dosti protichůdné signály. Je na něm něco realistického, takřka „ze života“, ale zároveň v některých místech se svou ujetostí nachází jen pár kroků od crazy komedií typu Bláznivá střela. Jedna dvojice postav – namachrovaní super-policajti – je absolutně přestřelená a posouvá do parodické roviny figury, které od jejich představitelů známe z minulosti; Samuel L. Jackson je zde něco jako Drsnej Shaft, zatímco Dwayne Johnson tasí odlehčenou variantu tvrďáka z Kráčející skály. Nic proti nim, ale naštěstí scenáristé velmi brzy přeostří na druhý tandem, životní packaly, „papírové policajty“ v podání Willa Ferrella a Marka Wahlberga.

Komikovi Ferrellovi lze úředníčka bouřícího se svému osudu skutečně věřit, protože mu sedí už typově; ostatně v obdobné poloze jsme ho mohli vidět již ve výtečném filmu Stranger than Fiction. Naopak Wahlberg tak přesvědčivě nepůsobí, v některých scénách jako by měl co dělat, aby mu z Ferrellových kreací nezačaly cukat koutky (což se vlastně potvrdí v krátké bonusové scéně po titulcích). Vtipně rozpolcená je postava kapitána Maucha, kterého hraje někdejší Batman Michael Keaton. Kvůli malému platu má drsný velící důstojník vedlejšák coby vedoucí směny v prodejně domácích potřeb a občas si na některém z pracovišť poplete, který „případ“ patří na stanici a který ke kuchyňským doplňkům.

V úvodních titulcích, pokud vám je zběsilá akce dovolí sledovat, může zaujmout, že hudbu k Bengům v záloze dělal producent Jon Brion (blýsknul se především snímkem Opilí láskou). Popravdě jeho skladby zde příliš pozornosti neuloví, ovšem ostatní písně jsou použity funkčně. Jde především o Ferrellův oblíbený poslech uklidňujících skladeb během řízení, což vrcholí absurdní scénou automobilové honičky á la Kobra 11 za zvuku hitu Monday, Monday od The Mamas & the Papas. Bohužel každý lepší vtip je vyvážen nějakým vousatějším.

ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Other Guys
INFO: USA, 2010, Akční komedie, 107 min
REŽIE: Adam McKay
HRAJÍ: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Eva Mendes, Michael Keaton, Steve Coogan, Samuel L. Jackson, Dwayne Johnson
AUTOR: Jakub Pech

HODNOCENÍ: 3/5

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz