Do Gentu a Brugg

Navštivte dvě města plná skvostů a neopakovatelné atmosféry starých časů.

Obě patřila ve středověku k nejbohatším v Evropě. Na své si tady ale přijde každý i dnes. Historii potkáváte na každém kroku. Ochutnáte tu gastronomické lahůdky v luxusních restauracích a jídlo pro vás bude opravdovým zážitkem. Jsou zde parádní galerie se světovými sbírkami. A k tomu navíc nejlepší čokoláda na světě a nekonečné množství skvělého belgického piva!

Mohlo by vás také zajímat: Na vlastní kůži: Hevíz, aneb relax u největšího termálního jezera v Evropě

Bruggy, město s příchutí pralinek

Belgické městečko Bruggy je jako vystřižené z romantického filmu. Kanály s lodičkami, labutě a všudypřítomná čokoládová vůně.

Bruggy totiž již od raného středověku sloužily jako námořní přístav a jejich obyvatelé se díky skvělé poloze věnovali obchodu. K prudkému rozvoji došlo ale až v 11. století, kdy se město stalo obchodním centrem opravdu celoevropského významu. Sjížděli se sem obchodníci z celého kontinentu. Nejvýznamnějším artiklem bylo vyhlášené vlámské sukno. Počet obyvatel rostl a podle některých pramenů v Bruggách roku 1500 žilo více než 50 tisíc obyvatel. Bruggy s Gentem patřily mezi největší giganty tehdejší Evropy.

Koncem 15. stol. však přišla katastrofa. Došlo k postupnému zanesení kanálu a Bruggy tak ztratily přístup k moři, a tím i možnost provozovat obchod. Nastalo období postupného úpadku města. V roce 1850 byly dokonce nejchudším městem Belgie. Z dnešního pohledu má tato skutečnost jednu ohromnou výhodu. Centrum města se totiž dochovalo v této podobě téměř beze změn a my dnes můžeme jen obdivovat jeho středověký ráz.

A co rozhodně nesmíte minout?

Takřka ve středu historické části města se nachází náměstí Markt. Je zde i 83 metrů vysoká věž Belfried, která je dominantou náměstí a z které je úchvatný pohled na celé centrum. Druhým významným náměstím v Bruggách je Burg, kde kdysi stála pevnost. Dnes tady najdeme krásnou gotickou radnici ze 14. stol. a románskou baziliku sv. Krve, kde je uložena vzácná relikvie - kapka Ježíšovy krve. Turisticky atraktivní je také kostel Panny Marie ze 13. stol. V něm najdete úžasnou Michelangelovu sochu Marie s dítětem.

Bruggy bývají nazývány "Benátky severu". A opravdu se jim v mnohém podobají. Díky síti kanálů tvořených řekou Reie je atmosféra vodního města dokonalá. Podobně i zde je možné projet celé historické centrum na lodičce. Určitě to udělejte! Za lístek dáte 6 euro, ale získáte přehled o všech místech a památkách ve městě. Průvodce vám poví o zajímavé historii města a ukáže významné budovy v okolí kanálu. Navíc pohled na městečko z vodní hladiny je nejpůvabnější! Na loďce doplujete až k Jezeru lásky Minnewater , na jehož hladině se pohupují desítky labutí a i na mapě máte vyznačen symbol polibku. Zkrátka romantika, jak má být!

Gent - skvost východních Flander

Jen půl hodiny vlakem je další perla, město Gent. Je to mimořádně hrdé místo na soutoku řek Leie a Šeldy. Charismatická krása jeho památek a atmosféra často připomíná Paříž. Ve středověku také patřil Gent k nejbohatším městům v Evropě a významní měšťané se předháněli ve stavbě kostelů, veřejných budov a domech a palácích na obchodních kanálech, které nás dodnes nechávají nad svou krásou a dokonalostí v němém úžasu. Tato nábřeží tvoří unikátní architektonické celky, kde se zrcadlí štíty místních domů, jaké jinde na světě nenajdete.

Gent má také ze všech belgických měst nejvíce chráněných historických památek. Jsou to věže chrámu svatého Bavona se slavným deskovým oltářem Klanění beránku od bratří van Eyckových. Kostel svatého Mikuláše a Belfort Lakenhalle, neboli tržnice sukna – gotická stavba s mohutnou 95 metrů vysokou věží se zvonkohrou. Vylezte na ni, rozhlédněte se a zaposlouchejte do tónů slavné zvonkohry! Zážitek nade vše!

Kolorit města je dotvářen starobylou citadelou a mohutným hradem Gravensteen z 12. století, netradičně umístěným v centru města, postaveného po vzoru křižáckých hradů. Se svými 26 baštami je velmi působivý a ve svých prostorách ukrývá atraktivní muzeum dobových mučidel.

Celé město je jednou pěší zónou. Auta ani autobusy se sem prostě nedostanou, a tak všichni jezdí na kole. Celkem kolo v Gentu obstarává 20 % veškeré městské dopravy. Na kole jezdí celé rodiny. Vyzkoušejte si to i vy. Půjčovny jsou na každém kroku!