Anton Corbijn není žádný obyčejný řemeslník, jak ukázal jeho debut Control, biografie zpěváka Joy Divison Iana Curtise natočená jako intimní pohled na ztracenou bytost. A George Clooney není žádný obyčejný herec, jak dokazují jeho poslední role ve filmech jako Michael Clayton nebo Lítám v tom. Ani jejich společný projekt, Američan, není obyčejný thriller. I když má poměrně obyčejnou zápletku.

Sleduje muže, který podobně jako Clayton nebo hrdina Lítám v tom má svůj zajetý životní styl, který mu právě přestává vyhovovat. Žít jako jedno kolečko v mašinérii nájemných vražd totiž znamená žít v nebezpečí, napětí a nejistotě. Skoro padesátiletý Clooney tu vypadá přesně jako muž, který najednou už příliš zestárl. Stáhnutý do sebe, málomluvný, unavený, napjatý, s tváří, který se skoro neusměje. Jako herec si vystačí s minimem prostředků, především s očima, v nichž střídá strach a smutek, a je to opět působivý výkon.

Podobně výborný je i Corbijn, který příběh z malebného městečka v italské Abruzze, pitoreskního ráje blízko hor, halí do hypnotické zlověstné atmosféry úzkosti a paranoie. Jeho thriller je diskrétní stejně jako jeho hrdina a k vytváření napětí mnohem víc než akční scény a násilí využívá záběry pronásledující hlavní postavu na silnici nebo ho izolující od okolí. Muž několika jmen a neznámé minulosti jako Američan v Evropě vyčnívá z davu, s nímž nemůže splynout. I když kvůli další ženě, do níž si dovolil se zamilovat, si právě to začal přát.

On žena má podobu krásné prostitutky s dobrým srdcem a stejně jako přátelský filozofující kněz to jsou postavy, které někdy až moc okatě plní svou funkci. Američan strhuje nejvíc, když nemluví, jako klidná, zasmušilá ačkoliv nijak nová úvaha o osamění, tématu probíraném už v Control. Corbijn dokáže inscenovat obrazy a ví, jakými vyvolá chtěný účinek. Což nepřekvapuje u umělce, který kariéru režiséra připojil ke kariéře fotografa. Zdá se, že i jako filmař bude podobně úspěšný.

Iva Přivřelová

originální název: The American
info: USA, 2010, Thriller, 105 min
režie: Anton Corbijn
hrají: George Clooney, Violante Placidová, Paolo Bonacelli, Thekla Reutenová

HODNOCENÍ: 3,5/5

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz