Rostlina nesmrtelnosti – tak se o ní zmiňovali již staří Egypťané, kteří ji se všemi poctami ukládali mezi dary pohřbené společně s faraony. „Znal ji každý vyspělý národ a učenci ji používali k léčení i kouzlům,“ vysvětluje Jamajčan Joseph Palmer, který zkoumání aloe zasvětil celý svůj dosavadní život.

Jejím domovem je mys Dobré naděje v Africe, proto se jí daří v oblastech s tropickou teplotou. Docela dobře ji prý ale můžete pěstovat i u vás doma, a tak být hned u zdroje první pomoci. „Pokud máte v koupelně okno, bude jí příjemně, protože je tam větší vlhko,“ doporučuje Joseph Palmer.

Na zdraví i krásu

A na co se dá zázračný gel z jejích tlustých listů použít? Rychle hojí poranění jako popáleniny, poštípání hmyzem a odřeniny. „Když se třeba pořežu a potřu si jím místo, téměř okamžitě se ranka zatáhne, protože gel obsahuje lignin, jenž umožňuje pronikat ostatním složkám hluboko do pokožky. Vnitřně se užívá čistá šťáva na podporu správné činnosti zažívacího a imunitního systému,“ vyjmenovává Joseph Palmer.

Ničí vrásky, zmírňuje omrzliny a nejrůznější záněty, chrání proti radiaci, dokonce dokáže bojovat s rakovinou a AIDS… Tyto a mnohé další věci se dočtete leckde na internetu, ale málo se ví, že v řadě míst na světě slouží tato rostlina k magickým účelům.

„Konkrétně na Jamajce nesmí chybět při žádném rituálu věštění. Moje teta vykládá karty zásadně u květináče s aloe vera,“ usmívá se Joseph Palmer a vede nás za příbuznou.

Čarování s aloe

Lora Palmerová je skutečná odbornice na magii přírody, a tak nám prozrazuje několik dalších zajímavostí o aloe. „Je prokázáno, a já osobně jsem si to několikrát ověřila, že dokáže ochránit dům před neštěstím, byť to třeba už vypadá, že je neodvratné,“ říká a ukazuje na řadu těchto rostlin zasazených kolem vchodu do svého příbytku. „Zabrání tomu, aby se stalo cokoli zlého, a zároveň k nám přivolávají štěstí,“ věří žena.

Asi nejvíce uctívatelů má v Egyptě: dodnes si tam lidé listy tohoto sukulentu věší nad dveře jako symbol naděje. Stejně to dělají také v Mexiku, kde aloe vera už před 1000 lety patřila mezi jednu ze 16 indiánských posvátných rostlin používaných šamany. Ti se s její pomocí dostávali do extatických stavů, v nichž levitovali, předpovídali budoucnost apod.

To vám zrovna nedoporučujeme, ale věřte, že i odpočatá pleť a dobré zažívání jsou skvělá kouzla…