Diskutujte: Je správné, aby ženy měla první dítě po čtyřicítce?

Ve svém předešlém filmu Mamas & Papas se scenáristka a režisérka Alice Nellis otevřeně zabývala tématem rodičovství. Jaké to je, když po dítěti toužíme, a osud nám ho nechce dopřát.

Nebo naopak potomka nechceme a nechtěně otěhotníme, či tragicky o milované dítě přijdeme… V těchto dnech (3. 11.) přichází do kin nový režisérčin film Perfect Days, který taky vypráví o rodičovství – ale na rozdíl od toho předchozího v lehce komediálním tónu.

Možná ten příběh znáte z jeviště Divadla Na zábradlí, protože to uvádělo komedii skotské dramatičky Lizy Lochhead v režii Alice Nellis od roku 2003 a na jeho repertoáru se udržela – stále vyprodaná - neuvěřitelných sedm let. I proto se Alice ráda ujala úkolu převést divadelní hit na plátno.

„Zajela jsem za autorkou Liz Lochhead do Glasgow, vysvětlila jsem jí, co s tím chceme dělat, protože nám musela poskytnout autorská práva. Po konzultaci s ní jsem pak hru přepsala,“ říká Nellis.

Všechno mám – teď ještě dítě!

Hrdinka příběhu Erika (Ivana Chýlková) právě slaví čtyřiačtyřicáté narozeniny. Mohla by být se svým životem spokojená. Má krásný luxusní byt, vlastní známý kadeřnický salón a uvádí úspěšný televizní pořad. Jenže když se tak zamyslí nad budoucností, do zpěvu jí není.

Nesnesitelně pečující maminka (Zuzana Kronerová) jí permanentně něco vyčítá a k narozeninám jí kromě příšerného štrikovaného svetru s kytičkami daruje vystoupení homosexuálního striptéra.

Manžel (Bob Klepl), se kterým Erika dávno nežije, si našel mladičkou milenku (Martha Issová) a čekají miminko. A k tomu všemu se jediná jistota a opora jejího života, homosexuální kamarád Richard (Ondřej Sokol), zamiluje do onoho striptéra.

A Erika si uvědomí, že jediným východiskem z její samoty a nenaplněnosti bude – dítě. Jenže, kde vzít otce? Přece to nemůže být pro ni, cílevědomou, atraktivní a úspěšnou ženu takový problém sehnat pro tenhle účel chlapa, když ne celého, tak aspoň pár miliónů zdravých spermií!

Jenže opak je pravdou, a tak Erika začíná chápat, že všechno se v životě naplánovat nedá. A to ani poté, co se stane jejím milencem sympatický mladý muzikant a příležitostný barman Adam (Vojtěch Kotek).

Jak celé to hrdinčino zoufalé snažení o dítě dopadne, prozrazovat nebudeme. Ale jak se na problém starších matek dívá představitelka Eriky Ivana Chýlková, nám sama herečka prozradila:

„Tohle téma mateřství kontra profese po čtyřicítce je hodně aktuální. Vidíme to všude kolem sebe – ženy, které jsou na vrcholu kariéry, finančně zabezpečené, a teď najednou řeší prázdnotu. Chtěly by rodinu, nebo aspoň dítě. Já ale myslím, že dítě má být z lásky. Ne jako kalkul, pořízení si nějaké věci, kterou ještě v životě nemám.

To je špatně. Věřím, že dítě je taková odměna za lásku. Pak je věk úplně jedno, pokud to fyziologicky jde. Ale nelíbí se mi ty sebevědomé postoje – dítě ano, ale chlapa k tomu nepotřebuju! Možná ona ne, ale to dítě určitě ano.“

Na každou ženu ta touha jednou přijde

Téma rodičovství najdeme ve všech filmech Alice Nellis – vedle Mamas & Papas hlavně ve Výletu, kde dokonce hrají matku a dcery Iva Janžurová a její skutečné dcery.

Takže pro režisérku jsou Perfect Days vlastně takovým pokračováním v tematické linii. „Ano,“ souhlasí Nellis. „Ale ten pohled je úplně jiný, mnohem úsměvnější. Jinak mi téma rodičovství přijde jako jedno ze základních v lidském životě. Každý má nějaké rodiče a s nimi nějaké vztahy, pak se osamostatňuje a sám se stává rodičem.

Tomu se nikdo nevyhne… Hrdinku příběhu Eriku někteří odsuzují, že si chce pořídit dítě jako doplněk výbavy, jako něco, co ještě nemá. Ale co jestli se v ní opravdu probudily mateřské pudy?

Její touha je třeba upřímná a na většinu žen jednou přijde. Není to ale, myslím, touha výjimečně ženská. I spousta mužů, někdy i v pozdějším věku, řeší podobný problém. Myslím, že je to osobní téma téměř každého člověka, protože otázku, zda bude, nebo nebude mít děti, jednou dostane.“